2017-04-02
今晚去淘大食飯睇戲,點知呢個M佬放工塞車搞到遲大到,距離開場得番1個鐘,原本想打邊爐架,依家唔得啦,你開心啦!但點趕時間都好,我唔要食快餐店㗎!好彩,喺淘大花園都有唔少選擇,行過見到呢位上海婆婆,我嘅小籠包癮出晒嚟,今晚一於清清哋,食餐上海嘢啦。366上海小籠包唔知點解,次次食親上海菜,小籠包都係不二之選!如果個餐無食小籠包,總覺得自己唔係食緊上海菜。上海婆婆嘅小籠包皮夠哂薄,肉味仲好濃,咬落去啲汁多到瀉,好Juicy呀!點解點解!點解一籠得4隻架?M佬,你可唔可以食少隻畀埋我呀?排骨擔擔麵擔擔麵嘅湯底真係好重要,不過,好多人食擔擔麵都只會focus係個辣味度,計我話,擔擔麵嘅最大賣點係個花生醬,所以個湯底夠唔夠香、夠唔夠濃、夠唔夠滑,重點都係個花生醬。上海婆婆個湯底夠濃,花生味都夠香,碗麵嘅份量仲夠晒多。不過,排骨就略嫌炸得唔夠鬆脆,肉質較實。砂鍋雲吞雞除咗小籠包,M佬食上海菜就最鍾意食砂鍋雲吞雞,貪佢又有湯,又有菜,仲有雞同雲吞食,講到尾,呢啲叫花心!講番個鍋,例牌有六隻雲吞,半隻雞,仲有小唐菜,真係好豐富呀!雞湯呈奶白色,夠哂香濃;而雞肉都好滑,仲好入味添!仲講?甜品都叫唔切,我
366上海小籠包