2020-07-08
這段時間多左居家煮食,人人都變成疫境廚神👩🍳每星期行得最多就係街市、超市同凍肉店😂今日俾我係大窩口鮮薈市場搵倒高美棧這間凍肉店,可以直接門市購買或透過社交平台/ whatsapp網上落單訂購,非常方便👍有選擇困難症既我見倒$399海陸空套餐即時雙眼發光😍一於要佢啦😆✌️今次套餐有比目魚、法國走地春雞、美國安格斯肉眼牛扒、珍寶帶子、美國牛柳特厚切、黑毛豬扒和澳洲厚切M4和牛漢堡,夠兩個人食足六餐🍽️好抵食呀😆👍比目魚只須要早一晚解凍後用廚房紙印乾水份,略加鹽、加黑椒、加生粉煎香,魚肉質鮮嫩,有少少食蟹肉既口感,唔錯唔錯😋美國安格斯肉眼牛扒🥩一大塊夠兩個人食,肉味非常濃郁,脂肪煎香後配埋牛肉食好正呀😍記得煎好後先將牛扒靜止5分鐘,讓肉汁回流👍🐔春雞細細隻易於清理同處理😚唔駛斬到手軟👅來一個法式板燒春雞,走地雞肉質結實,脂肪又少,煲湯煎炒都可以😉珍寶帶子好厚身好鮮味,略煎香後加一匙羹黑松露,賣相呃得下人嫁😆🎉美國牛柳特厚切🍖真係拳頭咁厚,橫切一開二,再開三都好厚身,外脆內嫩有肉汁,令人食指大動😍黑毛豬扒只須要好少鹽已經夠曬味,而且肉質鬆軟,今次自製了蘋果溶加無糖蘋果醋醬汁,甜甜酸酸的令豬扒更f
珍寶帶子好厚身好鮮味,略煎香後加一
匙羹黑松露,賣相呃得下人嫁😆🎉
黑毛豬扒只須要好少鹽已經夠曬味,而且肉質鬆軟,今次自製了蘋果溶加無糖蘋果醋醬汁,甜甜酸酸的令豬扒更fresh更開胃😋
澳洲厚切M4和牛漢堡,同一般和牛漢堡唔同,因為真空包裝既和牛已經煮熟,只要略煎就可以啦❤️
用黎整漢堡包🍔非常正👍和牛好juicy肉味濃,感覺已經有調味😚