◻️鐵花村◻️北角◻️台灣菜◻️最近好想食台灣菜,就同同事搵左間係北角嘅台式料理小店度試試!見到佢裝修好靚,有滿佈嘅小天燈、台灣地圖,仲有台灣旅行資訊!來自台東嘅老闆娘同我地傾計先講起,佢地一年前開店,除左係堅持用台灣入口產品,亦同台灣經貿處台作擺放旅遊單張,就係想同其他人推廣台灣美景~ 佢地真係超有心~台東棒棒~我同同事就叫左:🔲 小碗滷肉飯,肥瘦均勻嘅滷肉配上豬肉鬆,再加上紅糙米飯,好健康!$29🔲 新推出的蕃茄紅燒牛肉麵~牛肉份量超多,燘得好稔身,一件大大舊,可以餵飽兩個人~刀削麵底好Q彈,唔會有太多粉~ 湯底有紅蘿蔔同蕃茄,配偏濃嘅湯頭~ 因為係新推出,老闆娘都好熱情咁問我地覺得好唔好食點改善好,又話佢地試左個麵一年,先決定推出面市~我覺得好食,而且個牛肉真係做得出色$69🔲 鹽酥雞起司蛋餅~絕對適合貪心嘅人類試下,既有鹽酥雞嘅炸雞口感,又有蛋餅兩層蛋漿同酥皮嘅層次感,所以都好食!佢會配上醬油同 平時配蚵仔煎嘅甜醬,兩個都夾,我覺得醬油會咸少少,所以都中意點甜醬~$38🔲 關山炸臭豆腐! 呢一個係必叫~ 中意食台式臭豆腐一定會覺得好懷念~佢個炸係超正,豆腐係硬身多層峰巢豆腐,配上酸菜同
◻️鐵花村◻️北角◻️台灣菜◻️

我同同事就叫左:

🔲 關山炸臭豆腐! 呢一個係必叫~ 中意食台式臭豆腐一定會覺得好懷念~佢個炸係超正,豆腐係硬身多層峰巢豆腐,配上酸菜同醬料,超好食!

🔲 招牌珍珠奶茶 - 茉莉茶香好濃,珍珠硬度剛好,我地叫左少甜少冰,都唔錯~

食物高水準,極重台灣風味,絕不馬虎~ 所以都覺得好正!

我後來之先知,原來依家拎外國passport可入境台灣,我都好掛住我嘅鄉下!但去唔到去食下台菜都好~

鐵花村 (愛群商業中心)

網址: https://s.openrice.com/QrbS0CZOB00~uZ5MGAA
地址: 北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖
電話: 28612468
=====================
#北角美食 #北角 #北角好去處 #hkig #hkfoodie