2014-12-23
今年爸爸生日揀選曾得過米芝蓮美譽的楓林小館,並唔係因為佢個名涵,而係家人唔想去咁遠又想食中菜,咁大壽星每晚收工都會經過楓林,所以就提議去呢間喇。是晚我準時7點去到,家人已到達更點好餸菜添,眼見全場已經爆滿,雖然爆場,但又唔會覺得像酒樓般嘈雜喎。食品方面以懷舊菜出名,定價很貴,不過各款味道都是中上,睇得出煮出心機份量也足;另外見到樓面上上下下招呼的都是伯伯級,且很有禮貌,雖然貴,不過都算物有所值的,呢晚我地一家都食得很開懷!是晚我們點了以下菜色:﹣① 椒鹽蝦 ② 乾燒伊麵 ③ 紅燒乳鴿 ④ 海鮮雜菜煲 ⑤ 琵琶豆腐 ⑥ 葡汁焗石班魚柳10% Service Charge Total = $929① 椒鹽蝦 : 椒鹽蝦索價不非,雖然只得10隻,不過一分錢一分貨,大大隻鮮海蝦,外殼焦香夠脆有濃郁椒鹽味且非常乾身群油膩,肉質爽嫩,可一氣呵成整隻殼肉同吃,出色的。② 乾燒伊麵:我們一家出外用餐唔會點飯/麵食嘅,不過今日係爸爸大壽,媽咪話點都會叫個長壽麵喎,所以就點骨呢碟干燒伊麵;伊麵質感炒得唔錯,唔淋有D咬口,蠔油汁味唔太濃雖然睇落有點油,但可接受嘅,裡面有雜菌芽菜感覺健康左。③ 紅燒乳鴿:本來
。
① 椒鹽蝦
② 乾燒伊麵
③ 紅燒乳鴿
④ 海鮮雜菜煲
半煎炸的琵琶豆腐外面蛋醬唔厚香脆,淋上清淡蛋白芡,內餡以硬豆腐蝦膠冬菇芫茜勻和,名符其實外脆內軟,久違了的餸,一致贊好!!
⑤ 琵琶豆腐
⑥ 葡汁焗石班魚柳