2016-04-21 594 瀏覽
豬仔見我同親女車係小甜谷食得咁滋味 , 嚷著要我陪他吃多一次,心裡暗喜 嘅我,當然無任歡迎 !是日同豬仔係銅鑼灣通利琴行攞《魔幻之旅》 tickets後,行去就近嘅《小甜谷》。6點鬆啲入座,照舊點番個抵食dinner set, 另再加個dinner及人氣菠蘿汁 ~1.温泉蛋火山口咖哩豬柳焗珍珠飯($88) :  Menu上面印咗隻辣椒,以為好辣想走辣 ,細問侍應之下,先知無得走辣 ,味道似日式咖哩,唔會太辣的, 我地一於照去馬 呢!個焗飯香噴噴,珍珠飯粒粒軟糯入味 , 咖哩剛好唔算太辣 !温泉蛋滑溜溜,豬柳口感滑嫩,但有點似牛肉味,搞到我讓晒畀豬仔食 !2.美式香草芝士肉醬長通粉($78) : 食完個咁 嘅珍珠飯後,一食呢個長通粉,即時高下立見 ,明顯地失色了!味道跟外面嘅肉醬意粉差不多,長通粉有咬口,比較韌,再軟腍啲會更加好!3.鮮榨神奇菠蘿汁($65) : 成個菠蘿上,賣相一流 ,個個like !好多朋友睇相後,誤以為係菠蘿沙冰,其實非也!大家望到嘅係菠蘿蓉,一啲都唔酸唔過凍,入口極之鮮甜清涼 !4.宇治焙茶芭菲   & 冰凍鮮果錫蘭茶  ($
豬仔見我同親女車係小甜谷食得咁滋味
, 嚷著要我陪他吃多一次,心裡暗喜
嘅我,當然無任歡迎
!是日同豬仔係銅鑼灣通利琴行攞《魔幻之旅》
tickets後,行去就近嘅《小甜谷》。

~
1.温泉蛋火山口咖哩豬柳焗珍珠飯($88)
:  Menu上面印咗隻辣椒,以為好辣想走辣
,細問侍應之下,先知無得走辣
,味道似日式咖哩,唔會太辣的, 我地一於照去馬
呢!個焗飯香噴噴,珍珠飯粒粒軟糯入味
, 咖哩剛好唔算太辣
温泉蛋火山口咖哩豬柳焗珍珠飯
2.美式香草芝士肉醬長通粉($78)
: 食完個咁
嘅珍珠飯後,一食呢個長通粉,即時高下立見
美式香草芝士肉醬長通粉
3.鮮榨神奇菠蘿汁($65)
: 成個菠蘿上,賣相一流
,個個like
4.宇治焙茶芭菲
 & 冰凍鮮果錫蘭茶
($45): 加45蚊就有呢個組合,抵到爛
宇治焙茶芭菲
冰凍鮮果錫蘭茶
今次呢杯焙茶芭菲竟然一啲都唔苦澀,比上次杯綠茶芭菲
好多,啱晒我呢個小甜魔
!就連堂堂一個"唔好"綠茶嘅豬仔,都讚好呢
!軟雪糕幼滑,茶味濃而不澀!小糯米丸子較實,綠茶小蛋糕、jelly好味!食到下層有卜卜脆嘅朱古力脆米
、軟熟嘅紅豆
、滑而不漏嘅cream
及最底層嘅Q爆抹茶蒟蒻,口感豐富到不得了
!唯一美中不足係今次外觀唔靚仔
,唔知廚師係米太忙,層次唔夠分明囉

冰果茶,多水果粒粒,潤喉解渴

今餐大滿足
,仲有好多嘢未試啊