2019-03-07 312 瀏覽
身為抹茶&焙茶控,上個月我同另一位茶控(C小姐)專登飛去宇治丶京都歎茶,今個月我哋茶癮又發作喇~ 好彩尖沙咀有中村藤吉 每次我同C小姐嚟呢度都一定會點抹茶芭菲同焙茶芭菲去過中村藤吉位於宇治嘅本店,我同C小姐一致認為宇治本店限定芭菲(以粗竹筒盛載)賣相絶對勝於呢度嘅芭菲,但論味道,呢度真係好食過本店嘅芭菲. 原因係呢度嘅芭菲份量細啲,而且配料無咁滯,本店嘅抹茶芭菲加咗好假味嘅檸檬果醬(係嘉頓瑞士卷檸檬味),完全同抹茶雪糕丶紅豆唔夾! 呢度嘅芭菲做得好balance,一層層食落去味道好和諧. 抹茶同焙茶比較我鍾意焙茶芭菲,個after taste比較好 如果唔鍾意太甜,就千祈唔好點抹茶latte,日本人口味比較嗜甜,但呢個latte又唔可以少甜.至於服務方面,我哋覺得身為日本餐廳就應該秉承日本水準,宇治本店嘅侍應好留意每位客人嘅需要,但呢度嘅侍應比較懶散又無笑容,希望日後會有改善

每次我同C小姐嚟呢度都一定會點抹茶芭菲同焙茶芭菲

焙茶芭菲

Matcha  latte

2019-03-05
5 分鐘 (堂食)
焙茶芭菲
  • 抹茶芭菲