2017-06-02
星光行北京樓係我兒時最愛之一,每次家人帶我去都會好興奮,因為有海景,有片皮鴨!今次黎到都被安排坐海景位,而且都好耐無黎 次行諗住重溫下兒時回憶所以不顧人數好少都叫左好多野食!首先黎到既「賽螃蟹」份量十足,好嫩滑又鮮,價錢合理,好值得叫黎食啊!「蜜汁火腿津白」呢道菜好多人唔鍾意火腿係帶甜但係我就好鍾意啦,蜜汁火腿同鹹香濃既火腿都一樣美味,點解D人對美食都無開放包容的態度呢?,不管鹹甜好味開胃就係美食,而呢道蜜汁火腿 我就覺得好開胃啦「蒜泥白肉」白肉豬肉味濃,佢附帶個個醬汁好味又不會太鹹,撈勻醬汁之後等D粉皮吸收左D汁再夾黎食又係好開胃 ,而且粉皮好滑,讚「鎮江排骨」一咬就骨肉分離,唔會食排骨食到好狼狽,味道偏甜(個人很喜歡,哈哈),顏色比較紅,我估計佢係用南乳醬去整~ 登登登,重頭戲就係「片皮鴨」,呢個片皮鴨我十分滿意,份量十足,北京樓仍然保留以前既傳統係片隻鴨之前會比你睇睇佢原隻既原貌,片出黎有2碟鴨肉,我好鍾意北京樓鴨肉唔會肥膩,脆得黎香口,D餅皮又有麵粉香!even我最後話要打包佢都係準備一份完整既醬同埋配料,實在太太太貼心。總括而言,今次可以食返童年既味道,價錢合理,環境好,觀景
登登登,重頭戲就係「片皮鴨」, 呢個片皮鴨我十分滿意,份量十足,北京樓仍然保留以前既傳統係片隻鴨之前會比你睇睇佢原隻既原貌,片出黎有2碟鴨肉,我好鍾意北京樓鴨肉唔會肥膩,脆得黎香口,D餅皮又有麵粉香!even我最後話要打包佢都係準備一份完整既醬同埋配料,實在太太太貼心。
總括而言,今次可以食返童年既味道,價錢合理,環境好,觀景好,服務貼心 ,真係令寫緊食評既我又再心癢癢想去光顧