2019-07-01
和氣食堂係我同住係黃大仙既朋友一直都會去既真正食堂。食物既水準真係好一流,價錢又唔貴。所以我同朋友係黃大仙聚舊都會黎呢度食。首先點了個牛油果凱撒沙律,配上溫泉玉子。將雞蛋打散混入牛油果凱撒沙律中,牛油果新鮮,最緊要係沙律菜好鮮甜,唔會有苦澀味。酸酸甜甜既黑醋,最岩做開胃味菜。日本廣島蠔出曬名,今次呢個焗蠔可以一次過食到蒜香味同芝士味。燒出黎既廣島蠔大隻鮮甜又有濃濃既蒜香。兩款焗蠔都各有千秋。正!芝士軟殼蟹卷分量都唔少, 軟殼蟹炸得好鬆脆,芝士燒到溶溶地,上面仲撒上鮮甜既三文魚子,食落亦油而不膩。蝦三味就可以一次過試曬唔同既蝦。和氣食堂最出名就係海產新鮮,今次既蝦三味亦無令小妹失望。蝦肉爽口大大舊,而且鮮味濃又甜。而千回火鳥就係燒大大隻雞全翼,分量都幾大,而且食落雞肉都幾香。黑豚肩燒丼就係朋友推薦既,佢話呢度既黑豚肉食落香又爽,仲唔會有一般既豬腥味。小妹就最怕豬蘇味,所以抱住驚驚地既心情去試。估唔到黑豚肉會咁大片,食落完全唔會蘇,而且黑豚豬豬味香同時燒得好香口,配上燒汁,真係會令人食慾大開,認真意想不到!手打稻庭冷烏冬,此款菜餚簡簡單單,最岩熱辣辣既夏天食。烏冬好彈牙,味道清淡,食落令人
手打稻庭冷烏冬,此款菜餚簡簡單單,最岩熱辣辣既夏天食。烏冬好彈牙,味道清淡,食落令人有即時降溫既感覺。
今次黎之前都隔左好幾個月,和氣食堂既食物水準依然好高質。希望可以再多開幾間,咁就可以多d黎光顧啦!