2012-11-20 1292 瀏覽
永富 , 最吸引我o既係因為佢地幫大閘蟹們起o既名字 , 好有趣 ^v^o係侯王道頭幾間舖 , 大大個雪櫃向外 , 分為澄湖蟹及太湖蟹 ,其實每一間都話係好平好抵係優惠價 , 其實平貴都唔緊要 , 不過我睇暈晒咁多家 , 發覺呢間真係幾平喎 , $ 40 一隻睇落都唔細於是買左兩公兩乸 , 佢地叫做 " 小皇子 " 同 " 大閘格格 " 呀 ~ 隨蟹物 : 1. 紫蘇葉 : 透明小袋裝住 , 有點枯 , 有點碎 , 另外仲包左 d o係2. 醋 : 真空樽裝 , 味道最好係呢一間 , 酸得得帶少少甜味 , 顏色較深及濃稠 , 加少許薑絲就更香 , 唔需要再放糖調配 3. 薑 : 一大舊 , 有沙痴住晒 , 無洗乾淨 , 仲連住一堆根莖 ,講真睇落真係唔係幾想用佢 , 不過切開見到個芯 , 都幾老4. 黃糖 : 係食豆腐花o個 d 黃糖 , 有兩大包 , 不過濕濕地~ $ 40 一隻 (大閘蟹公) :~ 蟹身睇落都唔細 , 其實同我買過最貴o個隻 $ 68 差唔多 ,只係 d 腳同蟹鉗係明顯細少少 , 但肉質都唔錯 , 仲嫩過大隻o個 d 揭開蟹蓋 , 飄來膏香 , 澄橙o既蟹膏,

其實每一間都話係好平好抵係優惠價 , 其實平貴都唔緊要 ,
~ 隨蟹物 :

顏色較深及濃稠 , 加少許薑絲就更香 , 唔需要再放糖調配

講真睇落真係唔係幾想用佢 , 不過切開見到個芯 , 都幾老

~ $ 40 一隻 (大閘蟹公) :
揭開蟹蓋 , 飄來膏香 , 澄橙o既蟹膏, 份量十足 , 味道濃滑 ,
$ 40 黎講 , 合格有餘 , 蟹身亦黏上不少橙黃膏 , 更有部份透白軟膏
如o者喱般 , 驚喜地無我食開覺得唔好食o既咁漿口 , 還滿有鮮味
蟹肉細密 , 始終都真係細隻小小o既 , 慢慢撕食 , 也是一種滋味

~ $ 40 一隻 ( 大閘蟹乸 ) :
~ 蟹身雖小 , 但蟹膏較甘甜 , 較紅o既係硬膏 , 比想像中有嚼勁 ,
軟膏都有唔少 , 偏橙黃色 , 幼滑得黎有少少起沙o既質感 ,

蟹身瘦削 , 蟹肉不多 , 腳同鉗o既肉好鬆散 , 而且無乜味道

## 呢間其實都係季節性兼賣大閘蟹 , 估唔到都有唔錯o既水準
如果o係薑 , 糖 , 紫蘇葉等o既包裝上花點功夫 , 會更為專業

2012-11-19
外賣自取