鴻福號 , 該是整條街賣大閘蟹店當中 , 最多人圍住買蟹o既一間由行第一間開始 , 聽到阿姐教導我地要周圍買小小試下先 試到邊間 d 蟹靚o既 , 就再去幫襯 , 所以呢次我地o既策略係行晒咁多間 , 邊間覺得 ok o既就買 , 本身想買兩隻就算 , 一人試一隻不過o係鴻福號d 阿姐o既銷售技倆成功令我地買左四隻 $ 60 蟹佢標價係 $ 130 / 2 隻 , 足五兩 , 重手得黎睇落去都幾大隻 , 仲好生猛添返到屋企用水沖洗 , 感覺到佢地用力想要掙脫 , 仲係咁吐泡泡 ~ 隨蟹物 : 1. 紫蘇葉 : 乾身 , 帶香味 , 不過都係散碎的2. 醋 : 原枝裝同順興香醋 , 味道偏酸 , 要自行加入黃糖調味3. 薑 : 三舊 , 皮薄以及偏淺色 , 似係洗過 , 皮面乾淨 , 都幾新鮮4. 黃糖 : 偏深啡色 , 煲出黎簡直好似黑糖咁 , 有兩小包~ $ 60 一隻大閘蟹公~ 其中有一隻都真係幾大 , 其他o既都唔錯 , 蒸起黎鮮橙紅色 ,見到都開心 , 好靚 , 雪過落雪櫃佢地都仲烱烱有神 , 真係好生猛 ,呢四隻蒸完個碟係最多黃油 , 打開煲蓋傳出黎o既香味係最濃厚o既揭

由行第一間開始 , 聽到阿姐教導我地要周圍買小小試下先
~ 隨蟹物 :
1. 紫蘇葉 : 乾身 , 帶香味 , 不過都係散碎的

~ $ 60 一隻大閘蟹公

揭開蟹蓋 , 說真的有 d 失望 , 因為蟹蓋上o既蟹膏不多 , 仲有少少水添
不過入口都幾香濃 , 蟹身折開一半 , 最精彩o既部份原來係呢度 !!
四隻都有唔少膏痴o係蟹身 , 雖然有一半係白油 , 但味道都唔錯 ,
而最大o個隻 d 蟹膏更係加金黃軟滑 , 白膏都同樣甘香 , 蠻有驚喜
蟹鉗跟蟹腳粗大多肉 , 可惜係味道較淡 , 要加 d 醋一齊食先提起甜味

## 全靠較大o既一隻 , 增加不少分數 , 加上由睇蟹到揀蟹至買蟹 ,
阿姐再忙再多人詢問 , 都保持良好態度 , 我知道人人都買十幾隻 ,
甚至係以箱計咁黎訂 , 但我地睇黎睇去 , 就只係買四隻中價蟹 ,
所以總結各方面 , 鴻福號都值得取拿一個笑臉 , 明年再見吧 =)
2012-11-19
外賣自取