2023-04-18
✅刈包都同壓餅都真係好食亦有特色 名不虛傳✅Basehall 2環境都好好 靚裝修、有人執檯、連自助斟水都有sparkling water揀✅倆口小食元朗本店實在太多人排隊 中環呢邊相對好啲 起碼等個陣都有得舒舒服服咁坐✴️平日lunch time真係好多人 等位要等 買野食要排 買完又要再等✴️中環店係貴過元朗個間的!最推薦:⭕️香煎蝦餅刈包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️醬汁好特別 我覺得係有少少沙爹味嘅咖喱魚蛋汁 睇落好似會好怪 但其實加入刈包到好夾又好有創意!中間仲有酸酸地嘅紫椰菜 可以平衡炸蝦餅嘅油膩 整體味道同口感都豐富⭕️台灣腸刈包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️又係醬汁好特別 成個包食落都好香 台灣腸唔洗講 本身呢樣野就好食⭕️抹茶忌廉芝士壓餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抹茶味好香濃!係高質嘅真抹茶味 忌廉芝士係好濕潤 同個壓餅嘅口感幾夾⭕️抹茶奶酥紅豆麻糬壓餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️亦係一入口有好香濃嘅抹茶味 呢個入面有紅豆同麻糬 相對比忌廉芝士口感豐富啲 不過兩個味我都好鍾意⭕️番薯條 ⭐️⭐️⭐️⭐️中環店刈包+$28可以轉做lunch set就有一碗番薯條 炸得夠脆 而且有酸梅粉!OK推薦:🆗焙茶奶酥朱古力皮壓餅 ⭐️⭐️⭐️焙茶味係香濃嘅 都好食 但係整
✴️中環店係貴過元朗個間的!
最推薦:
⭕️香煎蝦餅刈包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
醬汁好特別 我覺得係有少少沙爹味嘅咖喱魚蛋汁
睇落好似會好怪 但其實加入刈包到好夾又好有創意!
中間仲有酸酸地嘅紫椰菜 可以平衡炸蝦餅嘅油膩
呢個入面有紅豆同麻糬
相對比忌廉芝士口感豐富啲 不過兩個味我都好鍾意
⭕️番薯條 ⭐️⭐️⭐️⭐️
中環店刈包+$28可以轉做lunch set就有一碗番薯條
炸得夠脆 而且有酸梅粉!
OK推薦:
🆗焙茶奶酥朱古力皮壓餅 ⭐️⭐️⭐️
焙茶味係香濃嘅 都好食 但係整體口感太乾
🆗Tiramisu壓餅 ⭐️⭐️⭐️
(呢個口感會濕潤啲 幾好食 但係就係普通tiramisu會有嘅味 就冇咩特別)
❌不推薦:
❌芋泥肉鬆壓餅 ⭐️
(唯一一樣唔推薦 因為食唔到芋泥味 反而食到陣人工嘅奶粉味 口感好乾 味道都好一般)
Remarks:
為咗寫好呢個post,分別嚟咗3次先試到呢到唔同野,次次都要等,真係出錢又出力。