2019-07-28 256 瀏覽
香港各大商場可以行嘅都已經行暈哂咁滯,同男朋友開始轉戰D工廈反而搵到唔少驚喜,又平靚正嘅野,係駱駝漆我地就買左唔少日本特色產品~哈哈! 行到咁上下,我地都攰攰地,於是就去左觀塘另一幢工廈度覓食。我地去左之前小儀介紹過嘅文青Café度食野,呢間Favillcafe位於開源道嘅開聯工菜中心6樓,如果唔係之前聽過介紹,應該未必識搵上門。餐廳嘅裝潢非常日式,木紋嘅牆身、Menu、提示牌;藍色磚牆;簡約的餐桌佈置;白色柔和燈光之下,呢度俾到一種舒適放鬆嘅感覺我地,係個可以安心坐一個下午放鬆嘅好地方。我地叫左個慢煮封門牛柳定食($108)、和式全日早餐($128)、酸種包($12),每人再分別叫左杯澳式鮮奶咖啡($38)同埋濃縮瑪奇朵咖啡($35)。慢煮封門牛柳定食,擺盤十分靚,好鐘意佢地嘅碟白色碟身,有藍色花瓣咁嘅紋理。定食有個海台野菌大蔥湯,味道清淡天然嘅味道;封門牛柳本身牛味好濃郁,慢煮令佢肉質保持嫩滑口感爽而不鞋,再有少少嘅醬汁,配上口感軟綿有咬口嘅珍珠米,上面有少少飯素。咁多野樣Mix埋一齊食非常好食,亦都好好送飯。跟餐有個蕃薯蓉沙律,店家係沙律入面加左少少沙律醬、亞麻籽、松子仁等,薯蓉

慢煮封門牛柳定食,擺盤十分靚,好鐘意佢地嘅碟白色碟身,有藍色花瓣咁嘅紋理。定食有個海台野菌大蔥湯,味道清淡天然嘅味道;封門牛柳本身牛味好濃郁,慢煮令佢肉質保持嫩滑口感爽而不鞋,再有少少嘅醬汁,配上口感軟綿有咬口嘅珍珠米,上面有少少飯素。咁多野樣Mix埋一齊食非常好食,亦都好好送飯。跟餐有個蕃薯蓉沙律,店家係沙律入面加左少少沙律醬、亞麻籽、松子仁等,薯蓉沙律涼浸浸得黎,味道帶微甜酸甜酸,十分開胃。

和式全日早餐都有幾多野食下,有蒲燒鰻魚、味噌炒蛋、香腸、沙律同埋牛油吐司。鰻魚應該係自己燒,唔會太重醬油味,魚肉夠厚夠肥美,入面滑溜魚香味重!炒蛋用左日本蛋,蛋味夠香夠滑,味道確實唔錯。

男朋友見度有個酸種包,好奇叫左份黎試下,口感好有趣,有種酸酸地嘅味道,包質煙煙Un Un。

呢度嘅咖啡係由咖啡調配師準備嘅,非常有心!澳式鮮奶咖啡,奶味比一般街飲到嘅濃好多,而咖啡口感帶少少苦,入口幾順滑。

濃縮瑪奇朵咖啡,咖啡味非常出色,味道係先有苦味,過一陣即回甘,味道係口腔入面逗留好耐,鐘意飲咖啡嘅人不妨一試!

呢度D野So far都幾健康同食落唔似有味精,環境都舒服,下次可以再黎一試。
2019-07-27