2016-09-10
我唔敢講我係食家,但係我一個月起碼食兩次拉麵,一黎好食,二黎比起其他野飽,三黎比起其他野平。 所以我係喜歡食拉麵的。食過大坑 銅鑼灣 北角 中環等唔同地方十多間沾麵拉麵,未食過我稱得上難食既拉麵。皆因就算湯底唔係好精心熬制,有味精都起碼有特別味,麵都係幼身拉麵生麵。反而未試過元朗屋企附近的拉麵,夜了回家就搵間試一試。見到麵家山下評價幾好就試下。完全唔明好評何來。叫左一個叉燒拉麵醬油味,加蛋,75元,想享受一個人的拉麵,誰知中伏。第一,麵條只有一種選擇,就係似公仔麵的拉麵。粗身,唔知做乜有鹼水味,可能瀝水不足。同我食開軟身幼拉麵係兩回事。第二,湯底連公仔面都比唔上,毫無誠意。由於麵有鹼水味,成碗已經充斥住少少苦澀,懷疑水無瀝乾,也應該因此溝淡了湯。但本身個湯就非常普通。第三,蛋雖然流心,但係無心機整,因為完全無浸醬油,無味,好失望。叉燒薄身,OK香口,有幾片,係成碗麵比較好的部分。總刮黎講,我唔明點解有好評,開始懷疑係自己太重口味,還是我中意食的都不是拉麵。利益申報而言,本人喜歡吃金田家及豚王,亦喜歡別天神。銅鑼灣 廣島霸嗎拉麵,相對便宜的一家銅鑼灣拉麵 89元就有一碗,那麼我幫襯麵家山
完全唔明好評何來。
叫左一個叉燒拉麵醬油味
,加蛋,75元,想享受一個人的拉麵,誰知中伏。
叉燒薄身,OK香口,有幾片,係成碗麵比較好的部分。
總刮黎講,我唔明點解有好評,開始懷疑係自己太重口味,還是我中意食的都不是拉麵。利益申報而言,本人喜歡吃金田家及豚王,亦喜歡別天神。銅鑼灣 廣島霸嗎拉麵,相對便宜的一家銅鑼灣拉麵 89元就有一碗,那麼我幫襯麵家山下這種質素都要75元,其實非常貴。這個味道,最多只可以收50元左右。
極失望。