2019-03-19 50 瀏覽
今晚同老公去元朗食飯,想食海鮮,又好耐無試過蒸氣火鍋,上次經過西菁街記得有間蒸氣火鍋喺度所以過黎試下(因為門口有好大隻蟹公仔)餐廳雖然地方唔大,但係每張檯都唔算好迫既,我地兩個人都安排坐四人檯。坐好之後,侍應就會同你介紹有咩海鮮係新鮮同是日推介最基本二人餐每位$298,我地原本都考慮好唔好要貴少少既餐,但係侍應同我地講今日象拔蚌麻麻,可以先試基本餐,果然係好老實唔會亂叫你加錢轉野食,非常好人👍🏼所以我地最後只係叫左個最平既二人餐海鮮黎之前會先加豬骨,米同其他材料落去煲定粥底,跟住海鮮就陸續有黎首先係蟶子,鮑魚,蝦同青口等等,睇落都好新鮮,侍應會幫你按照時間嘅順序去決定蒸咩材料先,基本上唔需要自己動手,會有人服侍你第一round既海鮮都非常新鮮,就算唔點醬汁,都好有海鮮嘅鮮味甜甜地又唔怕腥!跟住就嚟到重頭戲,係蟹同龍蝦呀!!侍應仲會好細心咁問你,唔要蒸左蟶子同魚肉先,因為佢地既煮食時間較短,佢怕我地太餓🙈結果我哋都係想食咗龍蝦先,果然無令人失望,龍蝦肉好鮮甜蟹雖然唔係好大隻,但係都有唔少膏,好甜美❤️🥢另外,蟶子又係好值得讚,真係超新鮮👍🏼好有鮮味,時間又啱啱好,唔會太難咬食完海鮮之後,仲

二人九款海鮮餐

甜甜地又唔怕腥!跟住就嚟到重頭戲,係蟹同龍蝦呀!!
蟹雖然唔係好大隻,但係都有唔少膏,好甜美❤️🥢

二人九款海鮮餐

食完海鮮之後,仲有碟菜,好健康😂又可以幫助消化
二人九款海鮮餐

最後就係個粥,海蒸既精華都落曬個粥度,唔使落糖同雞湯都有種清甜既味道,對兩個人黎講好飽

二人九款海鮮餐

最後,最深刻既其實係服務態度,因為剛好隔離檯生日,而餐廳竟然臨時準備左生日蛋糕俾佢地
果然,小店就係有人情味,係其他連鎖店無得變既,亦希望佢地可以keep住呢份人情味👏🏻