2016-07-15
同兩個朋友去開灣仔做少少野, 又唔熟灣仔嘅餐廳, 咁啱見到呢間風花雪月有得食日本野, 就入去試下啦 呢間餐廳有3層, 分別係食意粉 飯 PIZZA, 鐵板燒, 同壽司。咁我地就揀左係1樓食意粉PIZZA (其實坐左係1樓都可以嗌其他類型嘅食物, 不過我地就冇特別試啦...) 因為相對上價錢比較實惠。一入到去整體感覺就係乾淨... 成個場都好企理好舒適. 如果多人去仲可以坐包廂, 望到入面成間VIP房咁, 好似幾正. 但我地唔多人, 就坐番外面嘅枱啦. 睇完menu因為天氣熱大家都冇乜飯癮 淨係叫左明太子意粉, 7重芝士PIZZA, 韓牛PIZZA, 仲order左ice green tea cappuccino。明太子意粉: 一睇到上面堆明太子已經覺得正, 個waitress仲好好人提醒我地要撈勻D個意粉, 驚搞到一啖咸一啖淡, 撈完發現明太子真係幾多! 多到分完意粉仲有淨左係隻碟到.意粉嘅白汁比較清, 突顯到明太子嘅味. 呢到嘅明太子好夠鮮味, 而且冇平時果d咁咸, 清清地真係唔錯!7重芝士PIZZA: 而家咁興芝士野, 個朋友又勁鍾意芝士, 所以就嗌左個7重芝士PIZZA. 食落真
呢個pizza同芝士pizza係兩種感覺. 呢到嘅pizza都係薄批~我自己就鍾意薄批嘅, 食落脆脆地有餅乾feel, 又唔怕厚底食到勁飽嘛~ Ice green tea cappuccino: 最鍾意有綠茶味又唔會得個甜字嘅野飲!! 呢杯cappuccino真係冇得輸! 佢d冰仲要唔係普通水整成嘅冰, 好似係有綠茶味, 慢慢飲都唔怕變淡, 夏天飲真係一流!!
Overall呢間真係值得推薦, 野食都唔會好油膩或者太濃味. 相信都會再幫襯!