2020-12-21
最近好興食沙嗲牛肉麵😹沙嗲牛係茶餐廳嘅產物,基本上大部分茶記/冰室都會有,而架更加係年輕人茶記必食之一~而慈雲山呢間茶記出名食煲仔飯,亦都幾有諗頭,「發明」咗沙嗲煲仔麵😹成功吸引到一班年輕人去試~而我今次咁啱行山經過慈雲山,朋友話想試下😹所以黎朝聖~佢餐牌係寫得幾吸引,沙嗲中嘅espresso🍜價錢亦比其他茶記貴一倍,如果真係想黎打卡,一次半次ok嘅,值唔值就睇你覺得呢張相👇🏻值唔值啦~😆😆😆👆🏻佢地係用新鮮嘅牛肉🐮,所以食落唔會乾/鞋👍🏻,同埋都算嫩滑,而牛肉份量比出面茶記多啲啲~麵就有得揀出前一丁/米粉/粉絲,當然一丁係最夾同相對抵啲啦😹而沙嗲醬真係值得讚嘅👍🏻醬汁比較杰身但唔會漿住個口,有濃郁嘅花生香味,亦都有少少花生碎粒~呢個醬汁撈麵撈飯係無得彈嘅~不過,我嗰煲一丁就比較硬,有少少係脆嘅😹雖然一丁係爽口先好食,但如果唔脆就會好啲,因為食到最尾嗰幾啖都係脆(浸到最尾都唔淋😹),唔知係咁啱我嗰煲係咁定煲煲都係,不過我朋友嗰煲就無脆麵嘅😹