2024-01-19
適逢爸爸生日,今年媽咪特別指明要食係屯門既八方庭食🫣佢話朋友試過,話好食到不得了,我地食完都讚不絕口🫡🐷 私房欖角骨;有芝麻等香料既調味,十分之香口,欖角骨更加係無得彈,鮮嫩多汁,肉質幼滑,必食之選。🧂椒鹽鮑魚;鮑魚肉質鮮嫩又爽口彈牙,煮得啱啱好!椒鹽入味,食落香口又惹味,力推之選。🐟試咗佢哋嘅招牌菜—椒鹽九肚魚🐟。一上碟,熱氣騰騰、金黃色嘅外皮就已經令人垂涎三尺😋,聞到嗰陣香味,已經預咗味道一定正!👌🏻九肚魚酥脆之餘,仲帶有海鮮嘅鮮甜,咬落去口感彈牙,外層嘅麵衣炸得恰到好處,唔會太厚,不過能夠承托到魚肉嘅質感🎣。佢哋用嘅椒鹽調味做得好balance,辣中帶香,突出咗九肚魚本身嘅味道而不過分。食幾塊都唔會膩,反而令人停唔到口🍽。每一塊魚都包裹住細緻嘅椒鹽,入口即溶,非常惹味🤤。而且我特別欣賞佢哋炸魚嘅技巧,熱油嘅溫度掌握得剛剛好,令到魚肉保持咗多汁性,同時外皮又唔會吸收太多油份,只係表層觸感係脆的,一啖咬落去,感覺就好似係魚肉同薄脆椒鹽嘅絕妙對話💬。總結,呢個椒鹽九肚魚🎏係一個簡單但執勝嘅小菜,適合任何時候享用。無論係下酒小菜或者係聚餐嘅一部份,佢都能夠帶來一股新鮮同活力🎉。我相信,唔
🐟試咗佢哋嘅招牌菜—椒鹽九肚魚🐟。一上碟,熱氣騰騰、金黃色嘅外皮就已經令人垂涎三尺😋,聞到嗰陣香味,已經預咗味道一定正!👌🏻九肚魚酥脆之餘,仲帶有海鮮嘅鮮甜,咬落去口感彈牙,外層嘅麵衣炸得恰到好處,唔會太厚,不過能夠承托到魚肉嘅質感🎣。佢哋用嘅椒鹽調味做得好balance,辣中帶香,突出咗九肚魚本身嘅味道而不過分。食幾塊都唔會膩,反而令人停唔到口🍽。每一塊魚都包裹住細緻嘅椒鹽,入口即溶,非常惹味🤤。而且我特別欣賞佢哋炸魚嘅技巧,熱油嘅溫度掌握得剛剛好,令到魚肉保持咗多汁性,同時外皮又唔會吸收太多油份,只係表層觸感係脆的,一啖咬落去,感覺就好似係魚肉同薄脆椒鹽嘅絕妙對話💬。總結,呢個椒鹽九肚魚🎏係一個簡單但執勝嘅小菜,適合任何時候享用。無論係下酒小菜或者係聚餐嘅一部份,佢都能夠帶來一股新鮮同活力🎉。我相信,唔使好耐,我一定會掛住佢嘅味道,再次去探望呢個街坊嘅寶藏小店。👍🏻
🦆荔芋油鴨煲,油鴨油脂分佈均匀薄肉質幼嫩,個鴨煲同荔芋經過時間既烹調,超好味呀,絕對要試。
食物超水準既好味,份量十足,建議早啲book,好快滿座🥴