2021-06-01
有朋友茹素🥗十幾年,平日食飯🍽都比較少選擇,次次都要睇清楚餐廳有冇嘢啱食,咁啱見到屋企附近新開咗一間素食餐廳,中式西式嘢都有,全部嘢都啱佢食,所以就約佢一齊去試下啦👭🏻.餐廳嘅格局分為兩部份,一part係做堂食,一part係賣素食產品。呢個格局係想畀客人喺餐廳試完啲食材後,如果覺得幾好👍就可以即場購買🛒相當方便!.食物方面,茹素其實都分好多種,有啲人食得蛋同奶🥛有啲人就好嚴格,全素得嚟連素肉都唔食,因為覺得素肉嘅口感同味道都同食肉🥩太相似,係違背咗食素嘅原意。今次一齊食飯嘅素食朋友,佢嘅diet比較有彈性,蛋、奶、五辛類都食得🤗🤗.《鮮茄西西里意粉》$60呢個意粉嘅茄醬係西西里style,基本上佢成個醬就係一粒粒嘅新鮮蕃蓉🍅唔係平時食開嗰種用蕃膏蕃汁調教出嚟嗰種,朋友就覺得略淡,但我就覺得佢比一般嘅茄醬清新同有層次感。素肉用咗素魚扒,口感同真魚扒🐟好接近,用咗海苔嚟扮魚皮嘅部份,煎得幾香口,有少少嘅鹹香,剛好平衡返鮮茄醬嘅甜甜酸酸,幾開胃,好快成個食晒😋.《咖哩炒飯》$54 呢個炒飯極多蔬菜配料,有三色椒、芝麻、菠蘿、提子乾、西芹、生菜、椰菜、紅蘿蔔🥕同粟米筍,口感豐富。素肉就用咗素鴨
《鮮茄西西里意粉》$60
《咖哩炒飯》$54
呢個炒飯極多蔬菜配料,有三色椒、芝麻、菠蘿、提子乾、西芹、生菜、椰菜、紅蘿蔔🥕同粟米筍,口感豐富。素肉就用咗素鴨胸,我之前未食過素鴨胸,所以都唔係好識分,食嘅時候以為係素火腿/素餐肉😅調味方面,咖哩味好勁,係星洲炒米嗰種味道。其實飯上面仲灑咗啲七味粉,但咖喱味太勁,蓋過咗七味粉嘅辣味,不過整體嚟講都非常惹味,而且炒得好乾身,食晒成個飯,見到個碟冇乜油,感覺健康👍
《凍果茶》午餐+$7 / 單點 $38
果茶嘅茶底同我之前飲過嘅一款雜莓味嘅茶包好似,茶入面加左幾片蘋果同檸檬🍋跟餐加$7都抵飲,點都好過飲埋晒啲糖漿肥仔水啦!
《手沖咖啡》$48
以前剩係鐘意飲嗰啲好甜、只有少量咖啡成份嘅飲品,唔係好受到齋啡☕️但其實齋啡先可以令人品嚐到咖啡豆最原始嘅香氣同味道。呢日飲嘅手沖咖啡用嘅係日曬哥倫比亞咖啡豆,磨成粉後聞到香濃嘅堅果香氣,飲落清爽順口,微酸唔苦澀,即使係我呢啲平時唔係好飲齋啡嘅人,都覺得幾易入口。
總括嚟講,呢間嘢幾多元化,茶記嘢同西餐都有得食,又有得買食材,食素嘅人不妨一試😉