2018-11-14
同朋友去海旁談心,去到中環碼頭,聞到香噴噴嘅炸魚味,原來呢度有一間小店食炸魚薯條,見到好多外國人拎住啤酒坐喺出邊等,好似好新鮮熱辣,今晚晚餐就喺呢度。我哋叫咗個一口炸魚薯條($63),方便同朋友分吃,之後要左我最愛嘅蠔,白啤酒炸生蠔(3pcs$48/6pcs$78)因為未食過唔知佢份量,所以就加錢要咗洋蔥圈3pcs(+15)同埋魷魚圈2pcs(+$12),冇叫單點。買完企係一邊等一陣,整好佢就會嗌no., 我仲揀咗兩款醬汁,Mustard, Tartar, 我覺得兩個醬之中,他他比較好食。熱辣辣嘅一口炸魚,分量兩個人啱啱好,炸粉唔會太多,炸到啱啱好,魚唔腥啖啖肉,我哋兩個都好鍾意。我真係好鍾意食蠔,外脆內嫩,一咬入邊就好嫩滑鮮味,我一個人食咗兩隻,好後悔點解唔叫大份。不過食呢隻蠔會有啲飽肚嘅感覺。洋蔥圈同魷魚圈,雖然大家都係圈,但完全魷魚圈勝利,魷魚好嫩,唔會炸得過龍,但洋蔥有啲黐埋咬唔開,可能我本身唔係太鍾意食洋蔥啦。我哋去咗一個比較靜啲嘅位,坐係海邊,趁住天氣開始有啲微涼,一邊吹海風一邊食,再加上一杯啤酒,簡單舒服嘅一個晚餐,好似生活左係莫內畫入邊咁。