2020-12-14 150 瀏覽
由於舊區重建關係,長沙灣這一兩年開了很多新食肆,但cafe類型相對較少。保安道上的這間cafe成了這區文青的聚腳點。因工作地點接近的緣故,經常都會經過這cafe,不過由於店內座位極其珍貴,對於不習慣等位的我來說,能否幫襯都只持隨緣態度。最喜歡他們的甜點。Cafe的蛋糕供應沒有固定款式,因應時令及喜好去選材及製作,所以常常有驚喜,每日都會把蛋糕款式寫在廚房的玻璃上,賣光就打x。其中一款我喜愛的甜品是無花果杏仁撻,以前一直無特別食無花果,原來無花果做甜品好夾,杏仁撻內有香脆杏仁,佢啲甜品唔係一味死甜,一件甜品內有齊鬆化丶脆口同果香,有層次同高質。近日又試咗個紅桑子杏仁金寶撻。一舊舊既金寶口感香脆,同紅桑子味又係好鬼夾,我覺得佢哋既水果甜品較出色,可能係口味問題。店舖缺點係價錢貴,甜品件頭好細,真係食每啖要好珍惜,飲品亦係偏細杯。無tea set,食件餅同飲杯野都8、90蚊。同埋工作人員似乎係執到金都唔識笑果種,去咗十次有多都未見過佢哋笑,香港人壓力都幾大。

2020-12-10