2018-06-12 121 瀏覽
之前尖沙咀既沙嗲王執咗,佢開番就梗係要幫襯啦,佢呢間餐廳既地理位置確實係無咁接近旺區 但佢內裡既環境同裝潢都比之前既舖位闊落同華麗,光猛啲係精神啲既!啊,呢排興Monster Hunter,都幾識搞gimmick喎!雖則如此,我都係無order佢呢啲有theme既野食同飲品。一坐低,侍應要求我同朋友坐係路中心既二人座,但我地都想坐卡位,於是就問下可唔可以坐旁邊既卡位,誰不知某侍應話已經執咗位,回答說:唔得。但當我地坐低咗係另一邊無幾耐,就見到有兩個人坐咗係我地target既卡位,心諗.....公正少少,評論返食物方面,我地兩個女子都食咗頗豐富既一餐,嗌咗唔少野食,兩個飯一個薄餅一個小食,等我逐一分享1. 白咖哩豬扒飯黎到沙嗲王,呢個飯係少不得!香炸豬排香茅既白咖哩汁,白咖哩辣味細緻易入口,肉質嫩滑多汁,多肉香口,加入蔥粒同蒜粒後,更令口感豐富!而且,佢地選擇既米飯係珍珠米,米飯分明2. 秘製咖哩薄餅佢既薄餅層次豐富,雖然跟白咖哩飯既汁相若,好似多餘地order多咗咁,但佢除咗配咖哩汁,實在別無他選,或許建議少食既吃貨少叫一個飯。兩大塊既薄餅,一人一塊食落既份量都可以當係一個飯。3. 越

1. 白咖哩豬扒飯

2. 秘製咖哩薄餅

3. 越南豬肉粉卷
佢有四件 / 八件選擇。有一個酸酸地既配汁,有啲似撈濛既汁,主要都係醋加少少蒜及辣椒調配而成,與粉卷配合得很好。佢粉皮很有咬口,很有口感。最為欣賞既係佢醃過既蔥,好似食薑蔥咁香口惹味,加上些少既肉鬆,味道真係好豐富

3. 日式蟹粉豆腐鍋配飯

好香蟹膏蟹黃味,好好好好味!一上枱,由於用石鍋既關係,啲汁仲係「滾」既,送飯真係一流!每一啖都暖粒粒,食到好滿足。豆腐既量都好多(多到食唔晒),一樣清淡既食材搭上一絲絲既蟹肉同充滿蟹黃味道既汁,味道同口感都令人喜出望外 令人難忘!

總括而言,新店既沙嗲王依舊能保持食物水準