2009-07-05 9 瀏覽
松屋尖沙咀老店雖然幫襯過幾次,但總係覺得唔太就腳。自從知道佢在旺角開分店之後,就心思思想來試試。終於呢日趁住週末放假,打定電話來訂位。五點半同老婆準時去到,只見店舖比老店光猛、闊落不少,裝修也企理乾淨。門外的叔叔問清楚有沒有訂位後,另一位侍應便帶我們到一張細枱坐下。可能因為是晚市第一輪(5:30-7:30)的關係吧,來光顧的客人不算很多,到我們差不多吃完的時候,才見座位接近坐滿。這裡除了環境好了之外,和老店最大的分別是沒有了「根本英俊」生和他的美極三文魚。不過其他食物的質素可是和老店分別不大,就是飲品沒有了紫蘇梅同四式雪糕只得紅豆、綠茶、芝麻同朱古力,沒有了最最好味的菠蘿味,是最令自己覺得遺憾的地方!兩公婆叫了幾輪食物:無論刺身、串燒、天婦羅、雪糕都叫了不少,大部分食物都有老店的水準,味道不太突出的,就不再說了,只談談那些較好味道和遜色點的食物吧!較好味道的:1)燒翠玉瓜:鮮甜多汁,好味道!2)燒雞髀菇:雞髀菇夠厚肉,加埋d醬汁,都好好味。3)什菜沙律:意外驚喜,本來對呢個菜無咩期望,只係想在食串燒之餘搵d菜食下,誰不知呢個沙律有蜜瓜、火龍果同提子,個沙律醬汁仲係芝麻醬,酸甜開胃又健康

較好味道的:

1)燒翠玉瓜:鮮甜多汁,好味道!

2)燒雞髀菇:雞髀菇夠厚肉,加埋d醬汁,都好好味。

3)什菜沙律:意外驚喜,本來對呢個菜無咩期望,只係想在食串燒之餘搵d菜食下,誰不知呢個沙律有蜜瓜、火龍果同提子,個沙律醬汁仲係芝麻醬,酸甜開胃又健康呢!

4)燒牛舌:好味道。(不過還是「東京」的好味d。
5)蝦天婦羅:蝦夠彈牙,味道亦佳。

6)刺身(多款):鮮甜好味。(特別推介:爽甜的馬刀貝)

7)炸芝麻雞翼:yummy!

8)雪糕:雖然呢間分店沒有至愛的菠蘿雪糕供應,不過紅豆雪糕同綠茶雪糕都保持一貫高水準(即係好味道囉),連朱古力雪糕都有朱古力粒夾在裡面,正!

較遜色的:
1)燒羊架:size細了點,而且味道偏淡,肉味欠豐富。
2)燒三文魚頭骨:燒得太乾,肉質較嚡!
3)芒果炸蝦卷:壽司一向是松屋的弱項,飯太鬆散,也太細件。

由於是晚市第一輪幫襯,食左咁多嘢,埋單兩個人都係三百蚊左右,都算好抵囉!

炸芝麻雞翼
餐廳大門口
各款好味雪糕
餐廳一角
各款好味刺身
  • 什菜沙律,雪糕,燒雞髀菇,炸芝麻雞翼