2024-12-30 1157 瀏覽
今次約齊姨媽姑姐做冬,以為14人會好擠迫,點知張枱又夠大,坐得好鬆動﹗事先預留咗百花釀蟹鉗、杏汁豬肺湯、上湯羊肚菌蘭度焗中蝦丶沙薑生煎雞同麵豉醬龍躉頭腩籠仔蒸飯,因為食過返尋味。老爺話個蟹鉗裡面有蟹肉㗎,而且彈牙,唔似其他酒樓只係淨蝦膠,有驚喜﹗豬肺湯好飲潤喉補肺,秋冬時期最啱對抗喉乾咳嗽,湯料除咗豬肺仲有雞脚都一概掃清,在坐一眾主婦都認為自己煲豬肺湯太花時間功夫,餐廳將豬肺清理得夠乾淨,值得﹗做節必要哈哈笑,羊肚菌蘭度焗中蝦就夠體面,蝦又新鮮。龍躉頭腩籠仔蒸飯,新鮮無腥味,蒸飯炒底有誠意。沙薑生煎雞真係大讚,起哂骨啖啖肉,沙薑味啱啱好!即場再加餸,荷塘蒸乳酪,其實係蒸蛋白,軟滑易入口,人人啱食。XO醬金鉤小炒王係我至愛,有蝦乾、蝦仁、魷魚、韮菜花、菜脯、腰果,但嫌唔夠XO醬。南乳香酥骨同陳醋肉排都發揮正常。反而啫啫肉鬆唐生菜裡面嘅肉鬆比較咸。再加份淨雲吞同淨水餃,因為2樣都好好食,無法二選一 。甜品揀咗薑汁千層糕,又係必食,夠薑﹗

甜品揀咗薑汁千層糕,又係必食,夠薑﹗
杏汁豬肺湯
百花釀蟹鉗