2018-09-19 707 瀏覽
發現荃灣開左蓮香! 即刻去試, 去到要自己搵位架原來, D TABLE AND CHAIR都係舊茶樓的樣貌。叫茶可以係一壺OR 一盅, 有趣!呢度D 點心係推車仔的, 我已急不及待去問下點心姨姨有咩食。凡有新鮮炸物出爐,佢地都會叫賣, 問我地食唔食, 好得意。UN春蛋燒賣: 懷舊點心必食之一。有3粒, 賣相同味道都正正常常灌湯餃: 有2隻細GE餃, 另外俾湯你, 你自己倒湯落隻餃度一齊依。個皮太厚同硬, 入面D 餡有蝦, 豬肉同菜式, 個湯同隻餃都無乜味, 麻麻。炸雲舌: 一碟有4大隻, 熱辣辣夠香口。抵食。千層糕: 另一懷舊點心, 叫佢地叫賣, 即刻去拎, 用碟子裝住, 見到一層層奶黃, 食落除左奶黃, 原來入面有D 咸蛋碎同椰絲,如果無咁甜就更好。今次食唔到麻容包, 又食唔落牛孖筋, 下次要再試。我仲見到佢地拎幾碟金錢雞出來, 真係好多懷舊野食呀

炸雲舌: 一碟有4大隻, 熱辣辣夠香口。抵食。