2010-01-07
再向老香港出發 有如上一位食家評語這店子沒什麼裝修且有點殘舊,但清潔企理,地下沒一舊舊既拉圾也沒有粗口送飯既自由行貴客。原來想食失傳鴨腳包 and 荔芋香酥鴨,但見佢二人餐$148包三送一湯仲包茶芥加一,除開每送只係$37,咁平一定要試試睇下係唔係豆腐價錢鮑魚味道。 天麻班骨湯天麻味不重,唔覺天麻既甘苦味,但魚味幾夠,可能魚骨多而且成本輕啦 咕嚕肉咕嚕肉好好味 薄薄一層粉包住半肥瘦肉,肉炸得脆但唔油,汁比較甜唔似用李錦記即食咕嚕汁。聴講好既咕嚕汁......要用山渣餅開水再加五柳同醋,不過佢既肉係半肥瘦而且保持到脆身己經造得好好 魚湯雜菌魚湯味鮮甜而唔鮏,可惜雜菌吸唔到魚湯既鮮甜,食落湯還湯味...菌還菌味...似兩道唔同既送放埋一齊,可能煮得唔夠時間 蕃茄牛腩牛腩唔夠淋。酸既配料可以軟化肉類作為天然鬆肉粉,但有蕃茄同茄汁作配料都幫唔到手,又係燘既時間唔夠啦 糯米飯$25 細細碗,係蒸唔係生炒 (相信而家度度都係蒸) 都算足料,有芋頭粒臘味粒同雞蛋絲,煙韌得來唔油膩飯後仲送糖水紅豆沙,以咁平既價錢係市區晚飯真係無得再要求,只不過食送既份量一般,我情願佢收 $198 但碟碟大些少好過
天麻班骨湯
咕嚕肉
魚湯雜菌
蕃茄牛腩
糯米飯
飯後仲送糖水紅豆沙,以咁平既價錢係市區晚飯真係無得再要求,只不過食送既份量一般,我情願佢收 $198 但碟碟大些少好過啦