難得約齊舊朋友,一行15人黎到「歡樂大排擋」歡眾一下晚餐 預早book定枱點菜食好西! 朋友食過話呢間餐廳食物質都係超哂班! 餐廳安排咗房,我地咁多人都坐得好舒服!為咗呢餐我lunch都冇食,留定肚黎大吃大喝呀! 叫咗16道菜,每道菜都係超水準,由於太好食,掛住傾計食下停下,一路食d菜一路上,唔係每款都影得切相,只能揀幾張相同大家分享一下!先黎上陳皮燒鵝王 – 燒鵝肉質好鮮嫩保留到皮脆肉juicy,而且真係食到淡淡陳皮香味,基本上唔需要點太多汁,係我食過最好食燒鵝!  回味安格斯牛柳粒 – 牛味香濃,熟成度岩岩好,呢個菜絕對唔會令人失望。古法雞煲翅 – 呢道簡直係成餐飯精髓!!! 成碗金黃色嘅雞煲翅,遠遠見到已經流哂口水,飲第一啖真係有條龍飛出黎,超級足料,成碗湯係好香好濃,翅夠粗身,大啖大啖翅食落口,好食到癲!懷舊蝦多士 – 呢款懷舊蝦多士已經愈黎愈少餐廳見到,岩岩炸起脆口熱辣辣嘅多士配上大大隻蝦喺面,呢個香脆誘惑程度係即使你知道好熱,但都係忍唔住要即食入口!脆皮炸大腸,潮洲普寧脆豆腐,椒鹽炸粟米,瑤柱蛋白飯……全部都實在唔駛多講,一個字 - 「正」!油鹽水浸蜆 – 聽個名咁簡單食落
難得約齊舊朋友,一行15人黎到「歡樂大排擋」歡眾一下晚餐

陳皮燒鵝王

懷舊蝦多士

油鹽水浸蜆 – 聽個名咁簡單食落口一d都hea,海鮮夠新鮮其實輕輕白灼加蕙已經好正,但如果你冇經驗同技術,一道簡單菜都會出事,但佢地冇! 蜆好新鮮,只係用油鹽水浸蜆都已經可以令佢閃閃發光!
油鹽水浸蜆

薑蔥美國桶蠔煲 -桶蠔用薑蔥爆香,炒完冇縮水,大大隻食入口,爽呀!
薑蔥美國桶蠔煲

中式菜式最後都要有款傳統糖水作為總結,今次就以靚既紅豆沙收尾,紅豆沙唔太甜又多沙,好食!

靚紅豆沙

***每款餸菜都神級水準,上菜職員亦好有禮貌,呢餐飯真係食得好滿足又開心! 而家一路寫一路回味中!
2024-02-20
紀念日