2019-03-11
忙碌完一整個上午,同事突然即慶想吃火鍋, 查OpenRice食肆即 彈出 牛涮鍋。 大家都同意,就去呢間啦。 去到門口,見到有個小小的信用卡10% off 優惠,就拎張飛等入座。 4個人(4人枱)等了約十分鐘,原來午市入面大把位,不過唔明點解佢哋俾個靠牆位我們,四人吃自助火鍋 只有單邊出入感覺很不夾,不過不是大問題,只是入座前冇提過,是坐下來就計時,不是點好東西有個鍋上枱先開始計。(係自己冇注意) 食物選擇多,好多素食者恩物,都算新鮮,不過 用店內的電子落order system, 要求加湯,等到差不多乾水冇人埋,最後 唯有自己去找湯壼自己加,加完一邊,再加另一邊先有店員發現主動幫手加湯。 最後,想講下 ,選擇食肆除了好食材、價位、 環境、服務,良心食肆也是重要的因素。(見題外話)
題外話/補充資料:
題外話,同事請店長傾咗兩句,佢只是説公司有「加時制度」,意下 吃唔唗 客人只可以選擇加時(即加$$),但係如果枱面上仲有未食或未煮食物,在沒有其他客人輪候的非繁忙時段 都要趕客,不要可坐到吃完枱面上的食物。非常可惜,又不肯來個彈性處理,又未能解釋 客人枱上餘下的食物處理方法。而且,他完全沒有提過加入了「咪唗嘢食店」計劃的內容。
不過,佢地有提過 我地 時間 尚餘 30 分鐘⋯⋯
吃得快的朋友可以 不用煩惱。