2019-04-04
朋友知我喜歡食素,所以他今晚帶我來了銅鑼灣渣甸中心樓上一間叫悠蔬食的素食餐廳。餐廳以Tiffany blue和白色做主調,令人一眼看入去很有浪漫的感覺。打開餐牌看見他的set dinner 價錢大約250左右但包括很多菜式。首先是三款前菜,涼拌杞子百合黑木耳,夠酸夠凍好開胃,去帶一點甜美。日本南瓜梅乾雪梨,好爽脆呀呢一個薯蓉,泰式雜果沙律, 新鮮菠蘿粒,火龍果粒, 蕃茄仔, 簡單的沙律好開胃。猴頭菇燉湯,用料非常豐富,除咗猴頭菇之外有不唔同的菇類,豆豆,杞子非常適合我哋成日用電腦嘅年輕人。香芒牛油果苜蓿芽手卷,,苜蓿芽草青味好重, 纖維好高,有助腸胃消化。牛肝菌松子菠菜忌廉意大利飯配天婦羅美國露筍,天婦羅露筍感覺幾得意, 咬下去軟綿綿的。牛肝菌香味好重,再配上不同嘅菇類,口感非常獨特。焦糖海鹽樽子千層班戟, 焦糖味好重,千層蛋糕一層層,整得好好。另外我們散叫了雜錦香樁炒飯, 用珍珠米而且把所有嘅用料都切到好細粒,所以呢一啖入面已經係有曬佢所有嘅材料。黑松露薯蓉大啡菇, 食嘅時候要小心,因為隻菇好熱同埋佢有好多汁, 薯蓉配芝士非常好味 ,入面還有一些粟米粒,紅蘿蔔粒和馬蹄粒, 去配埋新鮮
黑松露薯蓉大啡菇, 食嘅時候要小心,因為隻菇好熱同埋佢有好多汁, 薯蓉配芝士非常好味 ,入面還有一些粟米粒,紅蘿蔔粒和馬蹄粒, 去配埋新鮮蕃茄醬非常好味。下次可以試下係屋企煮。
味道整體都不錯,但是我感覺菜式是偏鹹的,所以要多飲一點水。
吃素是修心,今晚我覺得自己心情不太好,所以對著美食都是感覺一般。有時候,不是美食的問題而是有自身問題未解決,把它帶到飯桌上,只會因為負面情緒而自己受到影響,食物入肚都會傷害身體。放鬆下,食餐好,睡得夠,就是對自己最好。
滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:7.5
環境:8