2006-08-27
星期六嚟飲茶。標明係客家菜,但係點心紙上絕大多數係普通嘅廣東點心,客家點心得兩、三款。點都要試吓,就點了客家眉豆茶粿(中點$11.8)。可惜茶粿整得太實,差過客家好棧。這裏是新星集團的,所以流沙包(大點$14.8)是招牌點心,。一籠三個,夾開啲餡料流出嚟,都算做到流沙效果,不過食落不覺得特別出色,可能期望太高吧。另外食了叉燒餐包(中點)和叉燒腸(大點),均屬一般,其中尤以腸粉較差,粉厚偏實,啲叉燒餡又唔好味。點心麻麻,就叫碟家鄉特色炒麵($50)填肚。材料有雞肉、豬肚和蝦等,可惜水準重差,「獻」汁太多太杰,啲料本身又冇味。服務方面亦令人失望,侍應大多懶懶閒,已經冇乜客,還不會快手收碟收籠,另外又見到有幾批客攞住門口知客俾嘅飛仔入嚟,但係冇侍應理佢哋,要佢哋自己搵檯。最後要彈嘅係佢哋嘅抽風系統,由於隔開廚房和我哋用餐地方嘅牆唔係到頂,所以廚房啲油煙攻哂出嚟,認真唔掂。