2009-12-31 162 瀏覽
09年嘅下半年真係好忙,好耐都無打到食評,呢段時間真係要多謝夫人嘅相助貢獻不少!!2009年最後一次同屋企人嘅飯局,夫人就提議去呢到試下。呢到係我第一次嚟食,到步後發現自己張檯安排係門口... 無計,真係好多人,唔訂檯WALK IN 基本上佢都係得兩個答案 ﹣ 等得就等 / 無位。點都好,今晚餐飯由夫人話事,5人食飯叫咗以下咁多嘢:1.(雜綿)拼盤2. 賽螃蟹3. 火腿津白4. 京燒羊肉5. 片皮鴨6. 叉子燒餅7. 蒸餃8. 拔絲蘋果(雜綿)拼盤由海蜇、牛𦟌、豆干、西芹、豬肉、荀拼出嚟嘅組合,穩陣之作。海蜇爽口,豆干、牛、豬當作前菜味道恰當,唔會一開飯就食到咁濃味,否則之後啲餸都唔知點算。賽螃蟹蛋白夠多,炒得夠滑唔會老,好味!因為坊間好多炒蛋白真係揸流灘㗎,炒完出嚟一條條柴咁。而且都欣賞醋嘅味道唔太濃~火腿津白正常無特別,間間差唔多~唯一係稍嫌金華火腿唔算太夠味京燒羊肉各位有機會真係要試試呢款餸,夠稔唔會太乾,適當騷味。有准鹽同自家調配醬汁揀,個人選擇就咁食!片皮鴨呢到嘅片皮鴨呢...師父片埋好多肉,唔知係因為太多人師父以快打快片成咁,定係無咩客兩食打算

點都好,今晚餐飯由夫人話事,5人食飯叫咗以下咁多嘢:

6. 叉子燒餅
7. 蒸餃
8. 拔絲蘋果

(雜綿)拼盤
由海蜇、牛𦟌、豆干、西芹、豬肉、荀拼出嚟嘅組合,穩陣之作。

火腿津白
正常無特別,間間差唔多~唯一係稍嫌金華火腿唔算太夠味

片皮鴨
呢到嘅片皮鴨呢...師父片埋好多肉,唔知係因為太多人師父以快打快片成咁,定係無咩客兩食打算俾多啲肉我哋食,又抑或呢款片皮鴨先係正宗食法?? 我自己就麻麻地太多肉,本身啲皮已經多油夠哂膩,包皮又係麵粉。真係食兩舊就收咗皮~

叉子燒餅
講穿咗即係炸菜肉鬆夾麵包,飽肚嘢。芝麻夠香~除此之外都無咩特別。

蒸餃
唔講,另一飽肚嘢因為皮夠厚!

拔絲蘋果
好味唔太甜,出面食到嘅舖越嚟越少~嚟到記得一試。

其實呢到係咪特別好食呢,唔算。
不過呢類飯店香港真係買少見少所以值得支持下嘅,而且埋單一計$900有找算係咁。但係我發現到一個現象就係部長特別對遊客好,佢地好好發揮咗好客精神會幫遊客留位。本地人就一律「無位!無位喎!無位呀!」

如果大家真係想試就一定要訂檯又或者去到同部長講句「すみません」
張相睇落去師父好似唔忙,實情佢片到叫救命,勁多人叫鴨!
拼盤
蒸餃
2009-12-30
張相睇落去師父好似唔忙,實情佢片到叫救命,勁多人叫鴨!