2010-01-06
食完lunch當然未飽,於是行多兩步去食下串燒。南丫島都唔知搞咩,0個0的運泥車0係條路度穿來穿去,行唔夠兩步就有架車飛埋黎搞到要避車,好一個渡假的去處感覺有點像在大馬路,相當不好受亦麻煩。來了Thai Thai Food串燒,有來過榕樹灣呢頭一定認得佢,每到周日假期一定勁多人排大隊買串燒食,上次來時味道差左,我決定俾多次機會佢,再試多次﹗平日當然無人,我索性走入鋪內就座,要了串燒牛同埋燒魷魚,10蚊串。睇睇原來佢地有餐牌,賣泰國菜,唔知係之前來時無留意定係新加呢?首先要說佢地0的串燒預早燒定,放在玻璃櫃中,有人叫佢就夾俾你,同我一年前來吃是一模一樣。凍的串燒,感覺不好受﹗要了辣汁,第一口咬魷魚已經唔對路,0的辣汁唔洗一分鐘已經辣到個口成口麻哂,全身冒汗,是日得十二三度,不過都不得不除衫,因為一陣已經成身濕哂,額頭大粒大粒汗珠落下,只有著住短tee來吃﹗串燒一早燒定,食落已凍,講真咁樣做真係唔夠專業,理應你燒定少少有人叫時你再翻熱都無咁差,魷魚及牛都已凍的,味道在辣汁的推動下雖然不是難吃,不過已冷的食物著實令人難受。眼中淚不斷淌下,最後辣到喊濕成張紙巾先食完兩串串燒,叫了支冰凍的生力啤
眼中淚不斷淌下,最後辣到喊濕成張紙巾先食完兩串串燒,叫了支冰凍的生力啤來解辣也無濟於事,吃罷只有衝進廁所洗個面,免得被人察覺。
10蚊串燒烤是貴了點,人少少都燒定哂成個櫃,唔洗咁急嘛?不過如你想像我般試下自己承受辣的能力,不坊試試吧﹗
最後眼濕濕埋單,下次如見呢間野仲係燒定一定不會再幫趁了﹗