2018-12-07 2432 瀏覽
筆者去到九龍酒店試佢嘅night buffet,上網見到佢做promote,一個人都只係講緊低過300蚊,於是就筆者就即刻落訂過黎試下。留意翻入去嘅時候最好著翻相應嘅dresscode,最好就semi-formal或者係formal。先講下香港人最鍾意食嘅生蠔,生蠔唔算話太肥美,但係每次可以攞到2份,如果你同廚師講,可以一次過攞4份。所以筆者攞左4份,1份齋食、1份點檸檬汁食,一份點tabasco,仲有1份將檸檬汁同tabasco雙溝。先講原味,由於生蠔口感唔算肥美,而且本身九龍酒店衛生程度好,將生蠔洗得好乾淨,因此原味其實唔太食得出蠔嘅鮮甜味道;至於點左檸檬汁嘅生蠔就好食過就咁食,檸檬汁有略為帶出蠔本身嘅味道,但係唔算太明顯;至於tabasco就係最為好食嘅一種食法,濃味嘅醬汁掩蓋左蠔嘅腥味,再賦予左無咩味道嘅生蠔香味,筆者覺得係最好食嘅食法;最後檸檬汁加tabasco就略為有d唔夾。食完生蠔,就食下d熱食,筆者朋友叫左港式粉面,而筆者食左一兩淡之後,發現呢度嘅牛丸非常高質素,牛丸嘅爽口程度甚至超出一d市面上專賣牛丸嘅舖頭,而且牛丸並無一般牛丸會有嘅胡椒味,反而食得出係有少少牛嘅鮮味

生蠔

牛丸

食完生蠔,就食下d熱食,筆者朋友叫左港式粉面,而筆者食左一兩淡之後,發現呢度嘅牛丸非常高質素,牛丸嘅爽口程度甚至超出一d市面上專賣牛丸嘅舖頭,而且牛丸並無一般牛丸會有嘅胡椒味,反而食得出係有少少牛嘅鮮味,可以嚐得出食材嘅質素。所以筆者建議大家大戰生蠔食到厭嘅時候,可以食下d熱同彈牙嘅牛丸,balance翻生蠔嘅質感疲累。

2018-11-30
宵夜