2018-02-11
聖誕、新年食完一輪肥膩嘢,俾個肚唞唞嚟迎接春節年糕、煎堆、油角、蘿蔔糕是常識吧。所以今晚同幾個飯脚去食吓素菜清吓腸胃。提議人舉薦悠蔬食,無反對聲音下就至銅鑼灣渣甸街會合。餐店位於25樓,𨋢門一開見粉藍色主調,色彩感較似甜品店。餐牌見多以新式素食為主,傳統中式齋菜數量唔多。一行四人兩個dinner set最抵食,不過驚素菜會唔夠飽所以叫多個擔擔麵打底。三小碟前菜各有特色 日式麻醬蒟蒻菜絲沙律,菜絲清爽麻醬香;四喜烤夫,滬式濃油赤醬烤夫夠入味;香芋鮮果伴果仁,鮮果清新 合桃爽脆,真係各有千秋。兩個湯較喜歡 牛肝菌野菜忌廉濃湯 貪忌廉香又滑,其實 松茸竹笙黃耳百合燉湯 只係輸在遲咗節幾秒入口,因味道較忌廉湯清淡,但松茸湯料十足好咬口。香芒牛油果苜蓿芽手卷 又香又滑,要挑剔就係上枱要盡快食,唔係手卷放淋咗放入口就會有啲捩棄。首個主菜 青咖哩野菜猴頭菇 咖喱惹味又夠香,野菜或猴頭菇或餐廳咖哩秘方煮出香味微微有別一般青咖哩;可能青咖哩較稀,個人覺得 佐以糙米飯較印度薄餅更好吃。第二主菜 牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層麵 超讚 千層麵內不但餡料又多又好味,其內一層厚麵根吸入各餡料及調味醬味道,超級好味
餐店位於25樓,𨋢門一開見粉藍色主調,色彩感較似甜品店。
餐牌見多以新式素食為主,傳統中式齋菜數量唔多。
,因味道較忌廉湯清淡,但松茸湯料十足好咬口。
第二主菜 牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層麵 超讚 千層麵內不但餡料又多又好味,其內一層厚麵根吸入各餡料及調味醬味道,超級好味 又唔鹹。
擔擔麵花生麻醬香,麵條彈牙湯底濃杰又啱啱好,好味過唔少香港嘅上海菜館。
甜品 鮮磨腰果露湯圓 較好味,腰果露又唔係道道有得食,值得一試。
仲有冷壓果汁好好飲大大杯,紅石榴蘋果汁青新果香真係飲得出係新鮮搾。
二百元飽肚、環保又健康,食素真係唔洗吓吓齋滷味!