2014-03-24
我訂了6:30的枱, 去到時, 只有一枱客, 心想, 時間尚早, 可能稍後會多人一點.餐具及裝修佈置看上去, 一定有落過心思的, 因為載麵的碗, 全都寫了"養真品", 亦即是店名.唯一有點煩厭的是, 老板的熱情, 令食客覺得過份熱情. 可能是我個人覺得而已^^吃的團購餐單, 十分豐富.頭盤:泡菜 - 老板說是中國泡菜, 唔辣的, 但本人一向都唔好, 所以冇試小黃瓜 - 平時本人對頭盤都冇乜興趣, 但試了這個小黃瓜, 又幾好食肉夾饃 - 乾乾硬硬的, 本人見識淺, 不知平時這個是什麼味道, 所以無乜評語, 只知又乾又硬, 但圓圓的, 賣相幾得意小食:豬肉餃 - 普普通通, 冇乜特別滷排骨 - 肉質鬆化, 好食主食:養珍品招牌牛肉麵 - 湯底的確十分美味, 但一開始食, 老板已經不厭其煩地同隔離枱講, "我地個湯係最貴既, 你話唔夠麵我可以加麵比你, 但你想加湯, 就做唔到了, (下刪五十字)". 我聽已經覺得有點煩了......為免比老板"鵝"我, 所以我就諗住食完個麵就清埋個湯. 但其實佢個湯既份量, 係唔夠一啖麵送一口湯的. 所以要飲哂個湯, 無難度. 牛肉口感也是十分鬆化, 沒有
唯一有點煩厭的是, 老板的熱情, 令食客覺得過份熱情. 可能是我個人覺得而已^^ 吃的團購餐單, 十分豐富. 頭盤:
小食:
豬肉餃 - 普普通通, 冇乜特別
滷排骨 - 肉質鬆化, 好食 主食:
養珍品招牌牛肉麵 - 湯底的確十分美味, 但一開始食, 老板已經不厭其煩地同隔離枱講, "我地個湯係最貴既, 你話唔夠麵我可以加麵比你, 但你想加湯, 就做唔到了, (下刪五十字)". 我聽已經覺得有點煩了......為免比老板"鵝"我, 所以我就諗住食完個麵就清埋個湯. 但其實佢個湯既份量, 係唔夠一啖麵送一口湯的. 所以要飲哂個湯, 無難度. 牛肉口感也是十分鬆化, 沒有半點痴牙. 果然名不虛傳. 惹味原汁排骨飯 - 只有3粒排骨加一碗白飯, 十分十分的乾....排骨則跟小食的排骨是同一樣食品, 都是鬆化的. 甜點:
豆沙餅 - 又是用肉夾饃一樣的做法, 咬落去是乾乾的, 硬硬的, 但里面的紅豆則不甜, 超讚. 整體口感十分特別. 飲品:
我點了豆漿 看似每道菜都十分精緻, 沒想到真的會"飽".
而我們7:15走的時候, 也只是走了一枱客, 然後來了一枱客.
看來老板要多加心思去招徠了.
題外話/補充資料:
飲品:
我們選了一個凍豆漿, 一個熱豆漿. 上枱時, 凍的一杯, 明顯好多豆渣, 而熱的一杯則是十分幼滑, 沒有渣的. 同老板傾開計, 我好奇地問, 點解凍的一杯豆漿咁多渣. 老板竟然講得出"豆漿我地啱啱新鮮榨的, 你啱啱落單, 我就即刻去榨, 所以有渣" 我.....無言. 用個咁既大話黎做掩飾, 是我全晚覺得最HARD FEELING的. 老老實實答"隔唔清/斟到底"咪算囉. 失望