今晚約了朋友去吃倫哥私房菜呢間餐廳 “倫住蒸”🥢。倫哥呢個私房菜,我就第一次吃。倫哥火鍋就吃過幾次,都算有品質保證。所以今次再去試試蒸氣海鮮鍋~首先職員叫我們去揀海鮮的配料去蒸。又問我們係咪第一次去食,如果係呢,就揀啲清淡啲的配料去配海鮮🦐🦞🦀🐟🦑。例如薑葱蒸,蒜容蒸,喜馬拉雅山礦物鹽蒸,蟲草花蒸。唔夠味的話,餐廳會提供豉油同辣椒🌶🌶添。咁我同朋友都覺得,可以都試吓叫啲,特別啲既就是老干媽醬蒸,豉汁醬蒸。Order 完海鮮點樣配搭後,職員們就快手地送上燉湯俾客人。今晚燉湯是猴頭菇燉雞湯,非常熱,飲時要小心🥰! 今晚咁啱天氣轉涼,都算配合! 還有蒸海鮮未到前,有花膠炆鮑魚吃添! 😋😋今次我揀了蒜蓉蒸聖子,薑葱蒸生蠔,豉汁醬蒸蝦,喜馬拉雅山礦物鹽蒸龍蝦,蟲草花蒸龍躉腩,老干媽蒸奄仔蟹,蒜蓉蒸鮮魷腸粉(跟甜醬),仲有個籠仔蒸飯添,之後有糖水吃架! 😊😊蒜蓉蒸聖子,當然要揀蒜蓉啦,非常野味,仲要配粉絲喎~豉汁醬蒸蝦🦐,係有點奇怪,但餐廳用開邊蒸,非常香濃豉汁味,又方便便吃。蟲草花蒸龍躉腩,龍躉腩多肉,魚皮又香,又滑。還配黑松露豆腐,一個字,正呀!薑葱蒸生蠔,非常大隻,蠔蒸完都好滑,又沒有點樣縮

猴頭菇燉雞湯

花膠扣鮑魚

蒜蓉蒸聖子,當然要揀蒜蓉啦,非常野味,仲要配粉絲喎~
蒜蓉粉絲蒸聖子

豉汁醬蒸蝦

蟲草花蒸龍躉腩

薑葱蒸生蠔,非常大隻,蠔蒸完都好滑,又沒有點樣縮水。我怕腥,所以揀薑葱蒸,可以僻腥味。😝😝
薑蔥蒸生蠔

喜馬拉雅山礦物鹽蒸龍蝦🦞,有鹽可以突出龍蝦的鮮味,肉質又厚,又甜! 職員都會敲碎左鉗,咁蒸完時,食得方便。😋😋
喜馬拉雅山礦物鹽蒸龍蝦

仲有喜馬拉雅山礦物鹽蒸南瓜,紫蕃薯,椰菜花。但鹽落了去南瓜蕃薯,有點鹹啦!😔

老干媽蒸奄仔蟹🦀,因為怕蟹腥味,所以用老干媽去僻僻,都有幾多膏吃架~
老干媽蒸奄仔蟹

蒜蓉蒸鮮魷🦑腸粉,都幾特別,有荷葉去包住蒸,蒸出黎都有荷葉味,又有甜醬跟。講真呢個我都是第一次咁樣吃,但真的好好味!

吃完海鮮,仲有個籠仔蒸飯。配料都好多料架,有雞肉,臘腸,南瓜,蝦乾,粟米,芋頭排骨等。令到飯蒸出黎好香,有點似糯米飯的感覺。😋

仲有碗黑糖冰涼粉吃。

評分時間又到啦💯💯💯💯💯:

回頭率💯: 9/10

地址🏢: 太子柏樹街19號地下A號鋪

交通🚇: 太子站
2018-12-10
5 分鐘 (堂食)
猴頭菇燉雞湯
花膠扣鮑魚