2021-09-18
自從限聚令開始我已有2年無出街食生日飯,今年疫情好轉就一家人出去慶祝下。一向喜愛打邊爐,家人又愛雞煲。最重要無限時可以慢慢食。今晚6點3黎到,家人又未到齊。自己攞飲品飲住等。原本想食左雞煲先,後上刺身!點知待應話雞煲同刺身一齊上,無得遲的。雞煲無得揀辣度的。煮時唔好大火,雖然有汁都易燶的。雞算入味,小辣。唔太食得辣的我都ok.刺身都新鮮,係三文魚d味有點怪。鮑魚唔入味。最好味係帶子好鮮甜。可惜刺身只有一次,仲要每款只有一塊。海鮮拼盤蟹鮮甜,可惜只有半隻。龍蝦半邊都算彈牙,鮮味程度不足。兩者價錢只係差30元,食龍蝦比較抵。聖子有沙。帶子唔夠甜。鱔同龍躉加蝦都好味。巨型水餃皇,真係好大隻,只係舊肉好實。隻蝦就夠彈牙。特級安格斯肥牛,好細塊又薄,幸好算甜湯底:沙地瓜瑤柱湯鍋:清清地幾好。留意呢到係加水唔係湯,未到無湯都唔好咁快加,除非你喜愛淡味。邊爐材料選擇非常小。推介食材:牛肉(美國雪花肥牛),有肉味。蟹棒(注意好易散,夾住黎淥),午餐肉。芝士竹輪卷(小心食芝士好爆)鮮蝦滑(彈彈地唔會淋)不推介:炸枝竹(有油益味),潮州白魚蛋,台灣鴨紅(打邊爐完全無味)甜品:只有芒果糯米糍,入邊有一粒椰
巨型水餃皇,真係好大隻,只係舊肉好實。隻蝦就夠彈牙。
特級安格斯肥牛,好細塊又薄,幸好算甜
邊爐材料選擇非常小。
甜品:只有芒果糯米糍,入邊有一粒椰果,要小心進食,如果減小小甜更好
總結:食物質素不錯,服務唔好,搵待應好難,加水倒到電磁爐都有的,唉!
6人食了2蟹4龍蝦(連加一$1834.8)
注意事項:
1。雞煲任食的。
2。同枱可以揀蟹或龍蝦,2位上。(即2人食唔可以1人揀1款海鮮試)
3。啤酒汽水自家制飲品任飲(我坐近飲品側邊,聽到客人問幾時再出自家制飲品,待應話見到就有無就無)根據我觀察真係無再出雪梨水,只有薏米檸水(無甜味只有小量檸檬味),全晚出多一樽大把。所以要飲盡早拎,可樂同雪碧全晚出左一次無加貨(唔好咁自私拎晒吖)韓國飲品加啤酒有補貨。仲有桶裝住任拎貨源充足唔洗急拎。
4。芒果糯米糍由我坐低到走出過2次,待應都叫要食快手(都係果句食幾多拎幾多咪浪費)
餐具
雪梨水(淡淡雪梨味,勝爻唔甜)
雞煲
刺身5款