2015-11-04 197 瀏覽
今日就去南生圍踏單車,踏單車之前當然要醫下個肚先拉。我地係朗屏站落車,朋友話想食拉麵,就開Openrice睇下附近有無拉麵舖。最後我地簡左去食焰拉麵,呢間拉麵舖係元朗既教育路個邊,永年士多轉個彎過條馬路就係。呢間小店比我既感覺係幾乾淨,而且裝修主要係用木材,大多數位置都係吧枱,好日本Feel。一坐底,店員好欣勤地遞上餐牌同埋二杯水比我地。餐牌係手繪既,真係好有心思吖!今次我食呢個係《豬軟骨火岩焰》辣度分為大、中、小,而我就叫左中辣。加28蚊就有個套餐,連一隻溏心蛋、沙律同埋一支汽水。原來而家做緊優惠,只要Like 她們家的Facebook 粉絲專頁及相片就可以以半價加套餐,即是加14元。我最欣賞個湯底,食得出係用左好多豬骨去煲左好耐既豬骨濃湯而不是味精湯個種。自家慢熬出嚟,正!辣度控制得唔錯,辣得嚟唔會搶左豚骨湯底既鮮味,而蕃茄入而裝住啲辣既肉碎,真係幾特別!拉麵是她們家自已打的,所以質感比硬身,難怪店員落單時會問我喜歡比較軟身還是硬身。而拉麵的配料有木耳,筍和二片紫菜,我選擇了豬軟骨。總括而言,我很喜歡她們的服務態度而且拉麵的質素很不錯。食物質素不錯,價錢也算公道,下次會再光顧!

今日就去南生圍踏單車,
踏單車之前當然要醫下個肚先拉。
我地係朗屏站落車,朋友話想食拉麵,
就開Openrice睇下附近有無拉麵舖。
最後我地簡左去食焰拉麵,
呢間拉麵舖係元朗既教育路個邊,
永年士多轉個彎過條馬路就係。

呢間小店比我既感覺係幾乾淨,
而且裝修主要係用木材,大多數位置都係吧枱,好日本Feel。
日式的裝修,乾淨簡潔。

餐牌是人手繪畫的,很有心思!

今次我食呢個係《豬軟骨火岩焰》
辣度分為大、中、小,
而我就叫左中辣。

加28蚊就有個套餐,
連一隻溏心蛋、沙律同埋一支汽水。

我最喜愛的沙律,是用醋調味。

原隻蕃茄裝著辣味的肉碎!

自家慢熬出嚟,正!
辣度控制得唔錯,
辣得嚟唔會搶左豚骨湯底既鮮味,
而蕃茄入而裝住啲辣既肉碎,
真係幾特別!

溏心蛋賣相不錯。

拉麵是她們家自已打的,所以質感比硬身,

2015-11-02
  • 焰拉麵