2019-07-15
皆因睇左就挑起我想食台式牛肉麵🍜因為煮嘅過程睇到我流哂口水而且真係太複雜,真係寧願岀街食.咁當然去返三星台菜食堂試啦!其實本人對台菜就無乜話特別鍾意食,甚至平時岀街都唔會話特別去揾台式菜食係基於口味同台灣人有分別,例如台灣人偏好啲牛肉係有”咬口”;講求”嚼勁”,但香港人就會覺得”韌”所以係短短個20分鐘令到人係有衝動去試下碗麵都幾勁.入正題。。點左碗三星牛肉麵,揀左紅燒湯底配冬粉 (因為幼麵賣哂) (HKD 83)第一啖一定!一定!一定係要飲湯!台灣人好講究湯頭⋯⋯我見係佢哋係喱騷上都特別講湯頭用左牛筒骨等多種材料,一飲落去😋湯味濃,而且飲完完全全無口渴嘅感覺👍🏻(食到最後我係飲哂成碗).三星牛肉麵係有牛腱、牛筋同牛肚,不得不佩服牛腱、牛筋同牛肚都係好入味,尤其牛腱都算腍身,係我鍾意嘅口感 至少我覺得佢地係保留傳統口味同迎合香港人口味係取得一個好好嘅平衡.另外值得一提係酸菜!食台灣牛肉麵,酸菜絶對唔係配菜!!相反我覺得係重點!!.三星依家每碗都有配有酸菜,如果想要多啲,就要額外俾HKD 8加酸菜 (7月1號開始), 就唔係佢地係喱騒上所講嘅任拎,但係HKD 8一份酸菜係足夠2位嘅份量,
就挑起我想食台式牛肉麵🍜
因為煮嘅過程睇到我流哂口水
而且真係太複雜,真係寧願岀街食
咁當然去返三星台菜食堂試啦!
所以係短短個20分鐘令到人係有衝動去試下碗麵都幾勁
三星依家每碗都有配有酸菜,如果想要多啲,就要額外俾HKD 8加酸菜 (7月1號開始), 就唔係佢地係喱騒上所講嘅任拎,但係HKD 8一份酸菜係足夠2位嘅份量,所以都好合理
總括黎講,我係會再去試其他湯底同埋埔里花雕牛肉麵,會再回頭嘅餐廳都係值得推介嘅