2018-07-10 160 瀏覽
今日放工去咗奧運站附近,就去左奧海城搵好野食! 今日就決定試下樂天經典,之前一直都想試下。食之前我已經做足準備,就係上openrice 睇下有咩好食haha 。 我見到喱到個星州胡椒螃蟹好多人叫,都有好評,我梗係要試下喱道招牌菜。我地仲叫左老鼠粉煲(中) 同一個小食脆炸美人魚。一坐低就有default 小食食,有花生栗子豆,應該係用滷水滷過,都幾好味!(但係都要俾錢嫁,$15一份,價錢都合理)等左一陣就上左小食炸美人魚,醬汁甜甜地,個美人魚真係炸到好脆,好香口。我男朋友好鍾意食,但我個人就怕熱氣,所以食左少少。佢嘅份量都算大,所以我建議大家如果多人食叫會扺啲,因為二個人食有啲多。 但如果你好鍾意食喱類型嘅小食,都推介你地試下。之後就上左主食老鼠粉,上黎真係哇左一聲,因為好大鍋(我地叫左個中size )但原來中size 都好大,我覺得有3-4人分量。一上黎職員好細心咁同我地講解,叫我地一陣落果個汁(有D咸魚香味),然後撈勻佢先食。職員本身想幫我地落,但係因為我要影相先>w<。我勁鍾意喱個狗仔粉,佢個汁好香,有淡淡咸魚味,又唔會太重口味,佢加左蛋,好滑好正。好推介大家去食。

小食

炸美人魚

老鼠粉煲

之後就係我哋嘅主角,胡椒螃蟹 !係一隻好大嘅蟹, 成隻都有勁多胡椒醬汁,一睇就知好惹味,而且蟹鉗好大隻!一咬蟹鉗,啲肉勁嫩,胡椒味好重有啲辣,真係好惹味。味道係幾好食,但識識吓會覺得有啲咸,可能要送飯就啱啱好。其實真係幾好食,但係"mock"蟹鉗有啲煩,餐廳都好貼心,有提供工具同手套, 仲有圍裙。大家記得帶圍裙,因為真係會食到周圍都係!
胡椒螃蟹

我哋叫咗三樣嘢都食到勁飽,最後埋單每人大概$340,因為叫咗蟹,所以價錢就有少少貴, 但隻蟹咁大隻其實都算抵!
2018-06-25
炸美人魚