2024-08-19
今日一個人Dinner,見到呢間平時食飯時間都好多人等位嘅餃子店,決定試下佢係米真係咁值得排隊食。(平時行過呢個商場都會聞到好大陣味,所以都冇乜意欲想試)時間嚟到八點半,望咗陣餐牌,係佢last order之前嗌咗一碗$48蚊八隻嘅芹菜豬肉餃。但因為芹菜豬肉餃得返兩隻所以另外六隻都變咗做菠菜馬蹄豬肉餃。好快佢就俾咗一碟仔辣菜脯我。等咗大概10分鐘就有得食啦。第一眼見到奶白色嘅湯底,以為普通料啦。點知第一啖飲落有驚喜。鮮甜得來又唔會覺得太濃味,飲落似平時屋企煲嘅老火湯,忍唔住試多幾啖。撈下啲湯,發現入面都幾足料,有煲湯瘦肉同蜜棗。試下第一隻芹菜豬肉餃,餃子皮咬落唔會太厚,而餡嘅份量亦都啱啱好,相信有三份一隻手掌咁大。味道上亦都唔錯,而且有肉有菜嘅口感。跟住食第二隻,我就試吓撈少少菜脯咁樣食。發現完全係另一個Level。辣嘅菜脯加上肉感滿滿嘅餃子,爽口得嚟又有少少辣,又有少少餃子嗰種鮮甜,加埋個湯汁,我會話$48嘅湯餃嚟講好唔錯。食到最後,喺樓面收枱收櫈嘅節奏下,我急急腳食埋最後一隻。老實講,八隻湯餃對於平時做開gym嘅我都真係有啲飽。呢間餃子店環境雖然未必俾到你一個好舒適嘅感覺,但係佢嘅
食到最後,喺樓面收枱收櫈嘅節奏下,我急急腳食埋最後一隻。老實講,八隻湯餃對於平時做開gym嘅我都真係有啲飽。呢間餃子店環境雖然未必俾到你一個好舒適嘅感覺,但係佢嘅餃子我覺得係值得一試嘅。