2023-11-19
近期最推薦嘅Omakase店,如果係慶祝生日/週年紀念日,我一律推薦呢間❤️記得要趁早book位喇!一間Omakase店除咗食材重要,環境、氣氛、服務質素好都係必須,而餐廳正正係將各方面都呈現得好好👍🏻相信餐廳好快會變成不能預約店🥺✅Lunch Omakase $680🔸前菜汁煮黑梅貝鹽燒日本太刀魚清酒煮文蛤除咗文蛤小小失準外,基本上全部嘅食物都非常出色(介紹咗個朋友去食,之後佢去嘅時候同我講返清酒煮文蛤好鮮甜,證明餐廳真係有聽人意見,而唔係敷衍了事,正係呢樣已經好值得欣賞)🔸松葉蟹肉茶碗蒸茶碗蒸好滑溜,同平時食開嘅口感比稀小小,但係蛋香十足,一樣好滿意🔸刺身鰤魚加上烏魚子調味,一大片上,非常肥美🤤午市套餐已經咁高質 🔸壽司白蝦:加上柚子皮,夠鮮甜北海道活帶子:配竹炭&柚子真鯛:熟成7日 魚香剝皮魚:季節限定,肝醬的味道個人幾喜歡地金目鯛:鮮味而且有口感關池魚: 配即磨蔥容,魚肉香嫩赤身、中拖羅:赤身同中拖羅都係野生拖羅,中拖羅係熟成咗15日,食材選擇對得住呢個價錢!因為野生拖羅係貴幾倍,不過食得omakase都係想食到最好嘅味道,師傅嘅處理都非常滿意👍🏻全場客人食拖羅嘅時候都不停讚🤣幾
✅Lunch Omakase $680
🔸前菜
汁煮黑梅貝
鹽燒日本太刀魚
清酒煮文蛤
🔸松葉蟹肉茶碗蒸
🔸刺身
鰤魚
加上烏魚子調味,一大片上,非常肥美🤤午市套餐已經咁高質
🔸壽司
白蝦:加上柚子皮,夠鮮甜
北海道活帶子:配竹炭&柚子
真鯛:熟成7日 魚香
剝皮魚:季節限定,肝醬的味道個人幾喜歡
地金目鯛:鮮味而且有口感
關池魚: 配即磨蔥容,魚肉香嫩
赤身、中拖羅:赤身同中拖羅都係野生拖羅,中拖羅係熟成咗15日,食材選擇對得住呢個價錢!因為野生拖羅係貴幾倍,不過食得omakase都係想食到最好嘅味道,師傅嘅處理都非常滿意👍🏻全場客人食拖羅嘅時候都不停讚🤣幾好食就要嚟試吓喇!
大拖羅:大西洋嘅拖羅經熟成25日,魚味較濃郁,三款拖羅各有特色,每件都好正
海膽:未食嘅時候一睇件海膽就知道好食😎鮮甜濃郁,真係超滿足😌啲壽司越食越驚喜,滿足到最後一件!
🔸秋刀魚磯邊卷
呢款卷睇住製作過程已經覺得好靚,食嘅時候芽蔥配秋刀魚係完美配搭🤤
🔸素麵清湯
一向都好中意食麵,雖然omakase未必人人中意?但係我覺得超開心,朋友知我中意,俾埋佢個碗我食🤭如果有多幾碗都食得落😀
🔸海鹽雪糕
🧑🍳Mic 師傅
師傅好幽默,用餐體驗好好😜如果想體驗效果最佳,建議大家Book位個陣講埋
💛好味指數:5/5 💜回頭指數:5/5
📍鮨宝山 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓B號舖