2017-02-07 1142 瀏覽
喺香港要食燒鵝,最多人識的係裕記 。就算你未食過,都實識佢個名,因為由細到大睇電視都睇到裕記的廣告,黃色的鵝著住綠色圍裙的商標。大左開始食唔同地方的燒鵝,今次黎深井,真係要一試佢的味道! 山長水遠入到黎,見到餐牌都有好多其他小菜,但梗係要食返燒鵝,要食半隻!再加個菜就夠喇。但半隻燒鵝都有分正常($270)同特大半隻($300)。咁我地叫左正常大小就得。燒鵝好快就上,皮脆肉嫩,整體都好出色,果然名不虛傳。 首先食左隻脾的部份,肉質嫩,仲有肉汁,中間肥膏師傅處理左,唔怕好肥膩。 唯獨特的燒鵝肉味唔係好出,同食到胸肉位就有啲鞋喇。另外叫的菜係蟹肉扒西蘭花,賣相好靚,亦都好香。有滿滿的蟹肉絲伴西蘭花。蟹肉份量好多,不過直接食蟹肉就淡而無味了。燒鵝賣$270半隻都唔係平價,當然會有期望同要求,整體黎講表現中上,值得回味,但未到一試難忘。
喺香港要食燒鵝,最多人識的係裕記 。

大左開始食唔同地方的燒鵝,今次黎深井,真係要一試佢的味道!

燒鵝好快就上,皮脆肉嫩,整體都好出色,果然名不虛傳。

燒鵝半隻
瀨粉