2021-03-15
位於灣仔既菲律賓🇵🇭菜🤤 灣仔真係好多好野食😋 今次平日lunch time去咗呢間特別啲 食菲律賓既野食 我都係第一次試! 為免lunch hour要等位我book咗枱的 餐廳色調以白色◻️為主 比較簡約 同時都比較細 嗰日都幾多人排隊😶🦐𝘾𝙍𝙐𝙎𝙏𝙔 “𝙂𝘼𝙈𝘽𝘼𝙎” ($98) [😋7.7/10]tiger prawns🍤, paprika🌶, parsley🌿 傳統蒜蓉飯🧄🍚 但唔係普通白飯黎架! 佢係用咗椰菜花做base 椰菜花🥦切碎一粒粒望落好似飯 口感會比白飯爽口 加埋蒜蓉一齊炒🔥 蒜味好重! low carbs感覺比較輕盈! 虎蝦有5⃣️隻 都大大隻肉質爽口新鮮✨ 剝咗殼淨返蝦尾嗰個位 食得好方便🤣 蝦既調味用咗paprika 一隻紅甜椒粉 唔食辣既都唔洗擔心 因為係唔辣架 (鐘意辣既我好想佢係辣😕) 🦐𝙎𝙋𝙄𝘾𝙔 𝙍𝙊𝙎É 𝙋𝙍𝘼𝙒𝙉 ($118) [😋7.8/10]creamy tomato sauce🥫 topped w/ tiger prawns🍤 on rigatoni pasta🍝 要讚個rigatoni! rigatoni既口感完全係我至愛 夠哂挺身有咬口 最怕
要讚個rigatoni! rigatoni既口感完全係我至愛 夠哂挺身有咬口 最怕啲淋既粉🤧 佢既紋亦掛哂啲汁 好入味👅 個汁係帶有番茄味🍅既cream sauce 連唔鐘意番茄番茄汁番茄類製品既我都覺得幾好 跟住個虎蝦🦐同上面既椰菜花飯🍚既蝦一樣爽口新鮮大大隻🥳 好食!
兩個其實都好食 但係咪好驚艷又未至於😌 味道始終比較特別未令到我會鐘意食佢 不過咁特別既菲律賓菜🇵🇭係要試下既!
💡小貼士: lunch抵食過dinner好多! 雖然份量係少啲但都夠食的 食lunch性價比高好多啊😚
😋味道評分: 7.7/10
🥳環境評分: 6.3/10