2024-08-19 616 瀏覽
黄埔又有新餐廳啦!今次開喺Taste果頭,位置非常方便。Asian Lab係主打特色嘅越南馬來菜,係我喜歡嘅菜式!今日去吃晚餐,熱辣辣嘅天氣食越馬菜真係好活啱,酸酸辣辣好開胃!2個人點咗一份小食拼盤,有4款小食,包括:炸春卷、米紙卷、牛油雞翼同蔗蝦。每款小吃都做得好好,即叫即整,保持新鮮度。我最鍾情牛油雞翼,牛油味濃,而且好香脆!仲有蔗蝦,同樣外層好香口,入層蝦肉更係鮮甜彈牙。另外。仲有叫咗炭燒豬頸肉濱海。豬頸肉嘅份量都幾多,配上沙律菜同埋好似米粉餅嘅濱海,點一下自家製醬汁,口感相當豐富,呢個配搭真係勁正!豬頸肉亦都好好味,油香十足。河內蕃茄蟹檬,入面有軟殼蟹,豬肉丸,扎肉,豆卜,都幾足料!軟殻蟹都幾大件,食得好滿足!」湯頭方面,新鮮蟹肉同蕃茄好夾,酸酸甜甜,perfect match!夏天食佢真夠又清新又開胃!肉骨茶,我哋叫咗一字骨,炆得超腍,夠晒味,送飯一流,重有濃濃嘅藥材味,真係好正。總體嚟講,呢餐真係食得開心,下次一定要再嚟!