2010-11-04
睇完網友介紹,當晚就去試下菜,唔知會唔會有驚喜?到達九龍城已經差唔多六點半,大部份食肆都無乜客,而泰式燒烤就在某新開點心店旁,相當唔起眼,仲以為去錯咗地方!坐低後,無茶水供應,不過可能係第一枱客,馬上有位泰藉侍應過嚟俾餐牌,招呼算OK啦!叫咗幾樣嘢:清炒芥蘭、白灼司奄、蝦醬炒飯同半隻泰式燒雞。先講第一隻菜﹝清炒芥蘭﹞:唔算太鹹,都幾惹味!所以係最快清嘅!第二道菜﹝白灼司奄﹞:上海人稱為「元寶」,屬於過年時候食嘅意頭菜,煮工在於時間掌握、食品質素及處理。從當晚睇,處理衛生程度屬於可接受,不過食到其中一隻係臭嘅,就令我唔會推薦呢隻菜!畢竟食品質素及處理對健康有重大影響!第三道菜﹝蝦醬炒飯﹞:睇網友介紹話偏淡,不過食落又唔覺得唔係網友講得咁差。太座話應該為佢平反,而飯面有蛋絲,泰式腸及炸蝦米,如果唔係食慣濃味嘅人,呢隻可以一試!第四道菜﹝半隻泰式燒雞﹞:相當有水準,不過唔係新鮮雞,所以唔好咁高要求!整咗支泰啤,埋單二百,從價錢衡量應該算抵食!
整咗支泰啤,埋單二百,從價錢衡量應該算抵食!