2016-10-03 756 瀏覽
一向好少食越南菜,今次同朋友、老公同仔仔一齊去試呢間既晚餐,我地6點半去到唔需要等位。位置:餐廳地點唔算難搵,不過我揸車去,搵地方泊車就同餐廳地點有距離,泊好車都要行5-10分鐘。 環境:店面外觀好簡潔,內裡坐位都唔迫,不過燈光同佈置都可以再優化點,例如全白光燈可改用部分黃光,感覺會舒服點同warm點,牆壁有點冷清,可加一兩盞壁燈,感覺會格調會有所提升。 服務:員工都很貼心,見我有帶bb,就安排我地坐卡位,我未點食物先要求要溫水開糊仔俾bb亦很有善。用餐期間開始多人,我地分數次加菜都唔需要等好耐,食物溫度亦很好。 食物:1)越式拼盆- 我地叫既係2人分量,有香茅雞翼、蔗蝦、越式春卷、札肉、粉包 個人最喜歡春卷,香口,鬆脆。香茅雞翼都好味,蔗蝦有點咸。 2)蒜蓉包- 好香,一上菜已經香味撲鼻,入口都ok,係既脆且軟,不過食1件已經好夠,多食會覺得咸。 3)牛油雞翼- 呢個話得係招牌菜就當然要試下啦。果然抵讚,好味!蒜蓉夠入味,牛油香都好出,送啤酒一流 4)黑椒鐵板蠔仔- 呢個配蛋炒既蠔仔送飯一流,蠔仔份量都適中,不過就係黑椒多左,而且集中埋一堆,要自己減走少少黑椒先ok 5)越式金不

個人最喜歡春卷,香口,鬆脆。香茅雞翼都好味,蔗蝦有點咸。

5)越式金不換炒蜆- 金不換的味道好突出,喜歡呢種味道的話就應該會好喜歡呢個菜式,蜆的大小同份量都適中,入口無沙,感覺不錯。

6)軟殼蟹米卷- 當晚說惟獨呢個菜式有點無奈,因為軟殼蟹的份量就只有一口,而且在米卷的末端,朋友食第一件沒留心,就以為送錯了素菜卷,到食第二條時用心留意才感覺到在最後一口裡有軟殼蟹。其實就這一口而言,味道很好的,可是,每條就這一口,就差點了。

呢張係刻意從尾端先咬一口,看看有多少軟殻蟹,大約是一啖的份量

飲品點了青檸梳打和咸檸七,正常味道。

總評:整體而言是可以的,食物是有點濃味(可能係我食慣清淡),作為越式菜,亦能顯出其風味,如店內環境再優化多點,相信會更能令食客加分!其實還有其他材式都有興趣想試,但吃飽了,要留待下次