2023-11-27
個人對於印度菜嘅知識仍然停留喺n年前喺倫敦嘅時候, 好似之後都冇食過真正嘅印度菜。香港人大多數都係食日本菜,同西餐為主。之前可以食到印度菜,可能就要去到重慶大廈,同埋中 環。後期喺瑰麗酒店開既印度菜,自從獲得米芝蓮一星後,就 一直變得預約困難店。由於我真係食得好少印度菜,唯一可以評價嘅就係 Chaat的印度菜我係覺得好味嘅,無論係牛肉魚肉同埋雞肉,都可以做得好tender。食得出處理食材方面係有心機。至於佢哋唔同嘅咖喱,什麼為正宗,仲有什麼派系真係一 無所知。值得稱讚,係佢哋嘅甜品,開心果雪糕,會係我個人好鍾 意食嘅口味,即係偏向於西方口味,上面添加印度的各種 香料,味道又出奇地夾!杏脯甜品加埋椰子雪糕,佢上邊亦都係加咗各種印度原材 料。PS:如果大家真係想試,透過佢哋嘅 Online System 又 book唔到位嘅話,可以試吓 Walk in 中午兩點之後。當日 中午兩點後並不多人,見到起碼有三四張空枱。
香港人大多數都係食日本菜,同西餐為主。
之前可以食到印度菜,可能就要去到重慶大廈,同埋中 環。
杏脯甜品加埋椰子雪糕,佢上邊亦都係加咗各種印度原材 料。