2012-07-03 32 瀏覽
工作的地方就在附近, 所以放工都會到德福一帶揾食。 今天竟然發現甚具特色的上海小館,名字也十分可愛————南小館。男朋友和我沒有多想就被吸引進出了。哈哈, 說是上海菜館,我感覺最深的就是門口的單車, 它和我上海外公家裡的“古董”單車一模一樣。 其他的裝修就充滿歐洲小館的優雅。一坐低侍應就好迅速俾咗杯金黃色ge茶, 好香, 原來系喬麥茶,健康又好飲。 正!!!! Menu上的菜都很吸引, 我們忍不住叫了很多。南小館四小拼(HKD$68)總共有七款咁多ge菜加可以揀,四喜烤麩、馬蘭豆腐、冰宮肴肉、涼拌木耳、糖醋排骨、花雕白雞和口水川雞。討論咗一陣, 終於決定四喜烤麩、糖醋排骨、涼拌木耳、口水川雞, 剩底下次再試啦。 四喜烤麩好入味, 軟硬適中, 正。 糖醋排骨,味道適中,骨肉分離。涼拌木耳, 吃了第一口就不能停下來, 就好像在吃木耳刺身,芥末勁清新,原來芥末同木耳咁match!!口水川雞, 雞肉新鮮,不過本人無辣不歡,這道再辣一點都可以。 Open rice講呢度ge生煎包最好吃, 當然要試一試。 一上台, 裝住生煎包ge煎pan 令我想帶番屋企。 HAHA煎pan不熱, 但令生煎包ke
工作的地方就在附近, 所以放工都會到德福一帶揾食。
男朋友和我沒有多想就被吸引進出了。

Menu上的菜都很吸引, 我們忍不住叫了很多。
南小館四小拼(HKD$68)
四喜烤麩好入味, 軟硬適中, 正。
糖醋排骨,味道適中,骨肉分離。
涼拌木耳, 吃了第一口就不能停下來,

Open rice講呢度ge生煎包最好吃, 當然要試一試。

煎pan不熱, 但令生煎包keep住熱辣辣同底部金黃香脆。
生煎包裏面de肉汁香濃四溢,又熱辣辣,好在吃之前細心ge餐廳職員已提醒我們小心湯汁,否則後果嚴重。

腌篤鮮燒賣 $40
腌篤鮮係上海嘅名湯, 湯同糯米一起煮再包成身形瘦長ge燒賣, 食落好有質感, 注意一定要慢慢食,腌篤鮮鮮味就會慢慢滲出來,而且有飽足感。

焦糖龍井蝦仁$98
蝦肉大大粒又彈牙,龍井茶葉系炸至脆身,再包上焦糖,我哋好快就KO,龍井茶葉都食埋落肚。HAHA

南小馆甜甜拼(HKD$68)

已經有7,8分飽, 但一望見隔離台ge甜甜拼又忍不住叫了一份。
揀咗茉莉花茶冻、杏仁白玉冻,椰香红枣糕同上海绿豆糕。
茉莉花茶冻最好味,茉莉花又香又滑,入口即溶,食落肚有好窩心ge感覺。

杏仁白玉冻
同樣是香香滑滑的,杏仁味好濃郁。
椰香红枣糕
造型系一朵小花,红枣味好香。

上海绿豆糕
最令我們喜出望外ge 甜品, 餡料系紅豆蓉, 皮系绿豆整成, 食落甜度適中, 有冰皮月餅ge感覺。

成個甜甜拼絕對唔會系出面糖水鋪揾到, 好有特色同水準。 重要系平時去糖水鋪一定大排長龍, 宜家唔駛等。為呢餐飯畫上完美句號。 HAHA (掛住食相都冇影)

好在我哋公司就腳,吃了兩個鐘, 門外仲企滿等位嘅人。

題外話/補充資料: 喜愛上海菜, 但要吃到創新ge上海菜又好味唔容易。南小館值得一試。
2012-06-27
用餐優惠
其他
  • 茉莉花茶冻,焦糖龍井蝦仁,生煎包