2019-06-01
阿sir請食飯,梗係要搵間似樣啲嘅地方,食餐好嘅!收工成班同事約好去呢間 “洪鼎火鍋”, 好彩我哋有訂枱,因為閒日時間都好多客人捧場,遲咗就要等枱了!我們點了盛肉拼盤,賣相很精緻,有美國安格斯小牛排,安格斯牛板腱,紐西蘭羊肉片,西班牙黑毛豬。黑毛豬堆砌成一朵花一樣,而且顏色微微粉紅,真係十分之吸精!我最喜歡就係安格斯小牛排同埋牛板腱,顏色鮮豔,肉紋分明,入口肉汁豐富,充滿牛肉嘅味道。黑毛豬肉入口又是另一個味道,黑毛豬真係十分嫩滑同普通豬肉好大分別。紐西蘭羊肉,完全沒有騷味嘅感覺,反而更加突出微微嘅羊肉味。鴨血及黑牛柏葉都係必點嘅火鍋配料,喜歡食辣嘅我,呢度有齊自助嘅唔同配料,新鮮嘅紫天椒豉油配合傳統嘅重慶四寶真係絕佳配搭!青菜拼盤,有白菜仔,娃娃菜同埋唐生菜,顏色都很翠綠,清洗得亦算乾淨。海鮮拼盤有大蝦,鮑魚,貴妃蚌,石蚌魚, 材料十分新鮮,尤其是鮑魚真係好厚肉,必食推介!
黑毛豬堆砌成一朵花一樣,而且顏色微微粉紅,真係十分之吸精!
紐西蘭羊肉,完全沒有騷味嘅感覺,反而更加突出微微嘅羊肉味。