2024-04-07 37 瀏覽
川滿居今次黎到銅鑼灣,搵到一間川菜嘅餐廳,而朋友又食得辣,當然要入黎試下喇我哋冷盤揀左藤香雞,主菜揀香鍋另外再叫左一碟小炒,甜品就揀左紅糖糍粑,飲品分別叫左凍檸樂同桃之夭夭,另外兩碗白飯,已經夠我地食到好飽😋藤香雞麻麻辣辣,有接近半隻雞的份量,雞肉都夠嫩,唔會柴。香鍋我地選擇左小辣,餸就揀左豬頸肉、牛肚、牛肉片、蓮藕仔、魷魚鬚,都有一大鍋,夠哂兩個人食,小辣唔算好辣,食得辣既可以揀辣啲,除左魷魚鬚外,其他餸都入到味,魷魚鬚就爭少少唔夠入味,整體都唔錯👍另外仲揀左一份蓮藕仔炒鯛魚片,好少機會見到有蓮藕仔,而我朋友係第一次食,覺得幾新奇,依個餸都唔辣,魚片夠滑又冇骨,份量亦都足夠。飲品我哋叫咗一杯桃之夭夭同凍檸樂,逃之夭夭就比較甜的梳打水。最後係紅糖糍粑,外脆內煙靭,不過個紅糖汁就比較甜
川滿居

藤香雞麻麻辣辣,有接近半隻雞的份量,雞肉都夠嫩,唔會柴。

最後係紅糖糍粑,外脆內煙靭,不過個紅糖汁就比較甜